Scandal de AUR la Buzău: cea mai mare otravă pentru electoratul românesc, afirmă Năstăsoiu!

Publicat: 01 mai 2024, 12:00, de Radu Caranfil, în OPINII , ? cititori
Scandal de AUR la Buzău: cea mai mare otravă pentru electoratul românesc, afirmă Năstăsoiu!

Cu fiecare retragere din cursa electorală, membrii AUR dezvăluie o realitate dură: odată ce se cojește foița patriotismului demagogic, rămâne în urmă un schelet fragil, tulburat de dezamăgire și frustrare. Elena Năstăsoiu și cei 18 candidați care i-au urmat exemplul nu mai pot ignora faptele reprobabile și manipulările din spatele cortinei partidului. AUR, cândva văzut ca un ghem al promisiunilor pentru o schimbare autentică, se transformă acum într-o adevărată poveste a deziluziei.

Elena Năstăsoiu, candidata AUR la Primăria Buzău, a anunțat în noaptea de marți spre miercuri că s-a retras din cursa electorală, acuzând „fapte reprobabile și care pun multe semne de întrebare„. Alături de ea, și-au retras candidaturile 18 dintre cei 29 de candidați pentru Consiliul Local Buzău.

Elena Năstăsoiu a ajuns la sediul Biroului Electoral Municipal la ora 11:50, cu 10 minute înainte de expirarea termenului de depunere a candidaturilor, și s-a retras din toate cursele electorale.

La ieșire, Elena Năstăsoiu a făcut o serie de declarații în care a acuzat conducerea partidului de imixtiuni în cadrul organizației municipale a AUR Buzău și de intervenția în alcătuirea listelor de candidați la Consiliul Local și Consiliul Județean.

Elena Năstăsoiu: AUR este cea mai mare otravă pentru electoratul românesc. Am decis să mă retrag din AUR, din calitatea de candidat la Primăria Buzău, la Consiliul Local și de la europarlamentare AUR. În ultimul timp, în AUR Buzău s-au petrecut fapte reprobabile și care pun multe semne de întrebare. De mai bine de un an conduc o echipă de oameni care prin muncă, devotament și implicare, au arătat Buzăului că AUR poate fi o alternativă viabilă, dar o alternativă susținută de acești oameni care au probat profesional, personal și social. Am ales conștient să sacrific timpul dedicat copilului meu, inima, sănătatea și banii. Mulți bani. Pentru cauza AUR, o cauză pe care am crezut-o pentru români și România, dar m-am înșelat. Am intrat în AUR din patriotism, ceea ce se poate proba și prin faptul că în 2020, când mi s-a cerut să candidez pentru Parlament, am refuzat. Conducerea centrală AUR m-a rugat să conduc AUR în municipiul Buzău, promițându-mi că nu se vor amesteca în viața organizației locale dacă aceasta probează electoral și politic. Și da, am probat pentru că am preluat organizația cu 29 de membri anul trecut, în martie 2023 și astăzi suntem în jur de 200 de membri cotizanți și mii de simpatizanți și susținători. După o muncă titanică, în care am arătat puterea echipei municipale AUR, conducerea județeană, susținută de cea centrală de la București, au călcat în picioare propunerile noastre pentru Consiliul Local și pentru Consiliul Județean„, a declarat Elena Năstăsiu.

Ea susține că nimic din ceea ce s-a discutat cu conducerea partidului nu a fost respectat. „Criteriile anunțate erau foarte pompoase, dar nimic nu s-a respectat. Nu meritocrație, nu transparență, nu devotament, nu implicare. Ne-au fost puși oameni pe listă care n-au fost văzuți în acțiunile noastre. Am crezut că proporțional cu munca, cu devotamentul și rezultatele noastre, vom avea oameni pe lista Consiliului Județean. Nu a existat așa ceva. Ca lider, eu nu pot merge mai departe fără oamenii care au făcut organizația municipală performantă. Nu pot accepta umilința și lipsa de respect. Am o datorie morală să strig împotriva nedreptății, minciunii și obișnuinței decidenților AUR de a se folosi de oameni. Oamenii nu contează, se pare. Contează doar interesele lor meschine ale celor care conduc AUR. Nu mi-e teamă să ridic vocea pentru onestitate și adevăr. Văd că președintele AUR, George Simion, anunță o nouă campanie pentru copii. Nu uita, George Simion că patriotismul afișat este o indecență!„, a spus fostul candidat al AUR la Primăria municipiului Buzău.

De asemenea, Năstăsoiu a mai transmis că AUR este acum „cea mai mare otravă pentru electoratul românesc” și că oamenii loiali sunt dați la o parte fiind aduși în schimb cei din alte partide și cei potenți financiar. „AUR, așa cum este acum, este cea mai mare otravă pentru electoratul românesc, pentru că este o adevărată mașinărie de fabricat minciuni și speranțe deșarte. Tuturor le sunt promise funcții dacă muncești, sacrifici și dai. De aceea oamenii de bine au muncit, au sacrificat și au dat dar au fost marginalizați, căci chemarea AUR a fost pentru cei potenți financiari și pentru cei din alte partide. Iar oamenii loiali sunt dați deoparte. Acum devine din ce în ce mai clar de ce AUR refuză constituirea, statutară, de altfel, a organizațiilor locale și județene„, a mai spus profesorul Năstăsoiu.

Marți seară, alături de Elena Năstăsoiu și-au retras candidaturile 18 din cele 29 de persoane aflate pe lista de consilieri locali.

Modelul evoluției viitoare

În urma retragerilor multiple din cursa electorală și a dezvăluirilor amare ale celor care părăsesc acum rândurile AUR, se conturează un tablou tulburător al partidului. Această serie de evenimente poate fi văzută ca un indicator al evoluției pe care o va parcurge AUR în viitorul apropiat.

Acceptarea traseiștilor și a intereselor meschine în detrimentul valorilor fundamentale ale partidului are un preț uriaș, iar AUR începe să-l plătească acum. În loc să fie o forță politică coerentă, bazată pe principii clare și susținută de membri dedicați, AUR devine din ce în ce mai vulnerabil la presiunile și interesele divergente ale unor indivizi care nu împărtășesc cu adevărat viziunea inițială a partidului.

În timp ce liderii partidului se străduiesc să păstreze o imagine de unitate și coeziune, realitatea din spatele cortinei devine tot mai evidentă. Lipsa de transparență și de devotament față de membrii de bază ai partidului începe să lase urme adânci în structura sa internă.

În ciuda eforturilor de a-și menține imaginea publică și de a promova o imagine de putere și încredere, AUR este acum pus sub semnul întrebării. Drumul său către o forță politică relevantă și autentică este sabotat de deciziile și manevrele sale interne, care subminează încrederea și credibilitatea pe care membrii și simpatizanții partidului le-au acordat odată cu entuziasmul inițial.

Fiind vorba despre AUR, nici nu ne așteptam la altceva.