Galați. Primarul promite că nu vor mai fi blocate cu „caracatițe” mașinile încărcate la stațiile primăriei

Publicat: 27 feb. 2023, 22:00, de Sorin Costea, în ESENȚIAL , ? cititori
Galați. Primarul promite că nu vor mai fi blocate cu „caracatițe” mașinile încărcate la stațiile primăriei

Primăriile nu sunt luate de prin surprindere numai de prima ninsoare, care în mod tradițional le prinde nepregătite, ci și de propriile regulamente, care au prevederi care se bat cap în cap, provocând situații aberante.

Spre exemplu, în ultimii 4-5 ani Primăria Galați a dus o intensă campanie de reglementare a parcărilor cu taxă și a parcărilor rezidențiale din oraș, principiul de bază fiind „nimeni nu parchează dacă nu plătește”, dar această regulă este aplicată abuziv și celor care plătesc pentru a-și încărca mașina electrică sau hibrid.

În urmă cu cinci ani, a fost aprobată Hotărârea CL nr 303/20.05.2018 privind Regulamentul de exploatare a parcărilor cu plată din Municipiul Galați, în care la articolul 14 se face precizarea că „parcările cu plată din Municipiul Galaţi pot fi utilizate contra cost prin plata biletului de parcare către operatorul serviciului de organizare și exploatare a locurilor de parcare cu plată”.

În toamna trecută au fost puse în funcțiune primele 15 stații publice de încărcare a mașinilor electrice, în baza unor finanțări obținute de Primăria Galați de la Administrația Fondului de Mediu.

Numai că toate stațiile de încărcare electrică au fost instalate în parcările cu plată ale muncipalității și reprezentanții societății de administrare a domeniului public, SC Gospodărire Urbană SRL Galați au aplicat cu tenacitate prevederile „articolului 14”, blocând cu „caracatițe” toate mașinile care erau la încărcat dar nu aveau pe bord bonul care dovedea plata taxei de parcare.

După ce subiectul a generat o avalanșă de reacții dure și ironii pe rețelele de socializare, primarul Ionuț Pucheanu a promis că va fi modificat regulamentul parcărilor cu taxă și șoferii care își încarcă mașinile electrice nu vor mai fi nevoiți să suporte calvarul deblocării mașinii.

„Chiar mi-a atras atenția un domn, în Primărie: în regulamentul dumneavoastră, dacă eu parchez pe unul din cele două locuri aferente fiecărei stații în parte, mai trebuie să plătesc și parcarea? În principiu, nu, pentru că oricum plătește pentru un serviciu, adică își încarcă mașina. A fost o omisiune în realizarea regulamentului și va trebui să intervenim”, a precizat primarul Ionuț Pucheanu la emisiunea unei televiziuni locale.

Probabil că „Regulamentul de exploatare a parcărilor cu plată” va fi modificat peste câteva săptămâni sau câteva luni și până atunci echipelor care se ocupă de montarea „caracatițelor”  li se va recomanda să nu aplice „articolul 14” în perimetrul stațiilor de încărcare.