Galați. Procesiune în memoria gălățenilor care și au pierdut viețile în Războiul pentru Independență, Războaiele Mondiale și în Afganistan

Publicat: 03 iun. 2022, 08:00, de Sorin Costea, în SOCIAL , ? cititori
Galați. Procesiune în memoria gălățenilor care și au pierdut viețile în Războiul pentru Independență, Războaiele Mondiale și în Afganistan

Ca în fiecare an, la 40 de zile de la Înviere, când creștinii prăznuiesc Înălțarea Domnului și sunt pomeniți eroii neamului, la Galați a devenit o tradiție ca locuitori orașului, tineri și vâstnici, să meargă în procesiune pe străzile orașului către Monumentul Eroilor Neamului de la Cimitirul Eternitatea, în care se află osemintele a 2.625 de militari gălățeni care și-au pierdut viețile în Războiul pentru Independență și cele două Războaie Mondiale, dar și în misiunile din Afganistan.

Și în acest an, sute de gălățeni s-au adunat la Biserica „Înălțarea Domnului” din cartierul Țiglina 2, de unde au plecat în procesiune către Monumentul Eroilor Neamului. În fruntea alaiului format din preoţi şi diaconi ai Arhiepiscopiei Dunărea de Jos, elevi și credincioşi, s-au aflat militari din Batalionul 300 Infanterie „Sf Andrei” și Batalionul 284 Tancuri „Cuza Vodă” din Galați.

Arhiepiscopul Dunării de jos, ÎPS Casian a străbătut această distanță alăturându-se grupurilor de elevi, despre care spune că trebuie să învețe și lecția aceasta, a recunoștinței pentru eroii neamului: „Este sărbătoarea noastră reprezentativă la Înălțarea Domnului, sărbătoarea națională a eroilor, a celor mai buni dintre noi care au contribuit de-a lungul timpului la consolidarea unității noastre. Aceasta e lecția pe care trebuie să o predăm mereu generației viitorului”, a spus Arhiepiscopul Dunării de Jos.

În timpul slujbei de pomenire a eroilor, ÎPS Casian a mers cu candela și la mormintele sublocotenenţilor Ionuţ Cosmin Sandu şi Marius Claudiu Covrig, uciși în misiunile din Afganistan, precum și la mormintele gălățenilor care și-au pierdut viețile în luptele din decembrie 1989.

La sfârșitul slujbei, ÎPS Casian a coborât scările Monumentului Eroilor  împreună cu grupuri de elevi și arătându-le criptele în care sunt înmormântați eroi din Războiul de Independență, din Primul și al Doilea Război Mondial, i-a îndemnat să depună flori în semn de recunoștință și ca fiecare dintre ei să încerce să memoreze câte unul din numele de pe plăcile comemorative, spre aducere aminte a acestor oameni care s-au jertfit pentru țară.

Ceremonia s-a încheiat cu depuneri de coroane de flori de către oficialitățile locale și defilarea militarilor  din Batalionul 300 Infanterie și Batalionul 284 Tancuri.

La mausoleul din Galați se află osemintele a 2.625 de militari români și mormintele a 62 de militari francezi

Monumentul Eroilor Neamului din Galați a fost construit începând din 1925 după planurile arhitectului Mihail Popescu. Primele lucrări au fost coordonate de generalul de divizie Marin Ionescu și continuate de generalul Mihail Florescu.

Inaugurarea mausoleului a avut loc în anul 1930. Atunci au fost depuse aici osemintele militarilor gălățeni care și-au pierdut viețile în Războiul pentru Independență și Primul Război Mondial.

Lângă Monumentul Eroilor Neamului a fost amenajat, în aceeași perioadă, „Careul Francez”, în se află lângă mormintele militarilor francezi care și-au pierdut viețile în zona Galațiului în Primul Război Mondial. În „Careul Francez” se află mormintele a 62 de militari francezi, 53 de cruci latine și 9 stele musulmane, la mormintele unor militari de origine algeriană.

După al Doilea Război Mondial, au fost depuse la Monumentul Eroilor și osemintele gălățenilor care și-au pierdut viețile în a doua conflagrație mondială. În total, în mausoleu se află osemintele a 2.625 de militari români.

Lângă mausoleu se află mormintele militarilor gălățeni uciși în Afganistan și ale celor care și-au pierdut viețile în 1989

După 1990, în apopierea esplanadei mausoleului a fost amenajat un careu în care se află mormintele celor 11 gălățeni care și-au pierdut viețile în luptele din decembrie 1989.

Tot lângă esplanada mausoleului se află și mormintele celor doi militari gălățeni din Batalionul 300 Infanterie „Sf Andrei” care și-au pierdut viețile în timpul misiunilor în Afganistan, sublocotenenţii post-mortem Ionuţ Cosmin Sandu şi Marius Claudiu Covrig,

În timpul misiunilor în Afganistan au fost răniți 11 militari gălățeni, iar alți 3 au fost uciși

În cursul celor patru misiuni desfășurate în Afganistan în anii 2005, 2008, 2011 și 2019, de către militarii Batalionului 300 Infanterie din Galați, au fost răniți 11 militari.

În timpul executării misiunilor de patrulare din Afganistan din anii 2005 şi 2008, și-au pierdut viețile trei militari gălăţeni: sublocotenent post-mortem Narcis Şonei (2005), sublocotenent post-mortem Ionuţ Cosmin Sandu (2008) şi sublocotenent post-mortem Marius Claudiu Covrig (2008). Narcis Șonei a fost înmormântat la Tecuci, orașul său natal.