Garry Kasparov: „Lumea ar fi un loc mult mai bun dacă Putin nu s-ar mai afla la conducerea Rusiei”

Garry Kasparov, fostul campion mondial la șah și unul dintre criticii vehemenți ai lui Vladimir Putin, spune că lumea ar fi un loc mult mai bun fără liderul de la Kremlin, dar sacrificiul Ucrainei ar putea fi zadarnic dacă Occidentul îi va permite Rusiei să se regrupeze.

Într-un articol publicat în The Wall Street Journal – ”Biden a spus adevărul, Putin trebuie să plece” -, Kasparov compară Rusia lui Putin cu o ”benzinărie falită”, controlată de o ”mafie” care își cheltuie banii la New York și Londra.

Garry Kasparov avertizează că orice stimulent acordat unor astfel de ”criminali de război” nu ar face altceva decât să paveze drumul către conciliatorism și corupție.

”Rusia lui Putin este o benzinărie falită controlată de o mafie care preferă să-și petreacă timpul și să-și cheltuie banii la Londra și New York. A le oferi orice fel de stimulente acestor criminali de război ar pregăti calea pentru revenirea la conciliatorismul și corupția care ne-au adus în această fază letală. Ar zdruncina de asemenea și fundațiile apărării colective regionale. După cum mi-a spus săptămâna trecută ministrul leton al apărării, Artis Pabriks: «Nu de tancurile rusești ne e frică, ci de slăbiciunea Vestului»”, scrie Garry Kasparov.

”Deznodământul războiului din Ucraina va defini o nouă ordine mondială, fie ea bună ori rea”

Fostul campion mondial la șah are, dincolo de multe semne de întrebare, și o certitudine. ”Kremlinul minte întotdeauna”, scrie Kasparov, iar pentru a crede afirmațiile oficialilor este nevoie de ”probe palpabile”.

Obiectivele militare pe care și le-au fixat generalii ruși au fost ”dejucate”, consideră Garry Kasparov, iar Moscova va face tot posibilul pentru a mai salva ceva din ”acțiunea ei militară catastrofală”.

”Războiul total dezlănțuit de Rusia împotriva Ucrainei intră în a șasea săptămână, iar în ultimele câteva zile s-a putut observa o cotitură retorică în privința obiectivelor lui Vladimir Putin. Și, cum Kremlinul minte întotdeauna, întotdeauna e nevoie de probe palpabile în privința unei retrageri sau oricărei schimbări de postură din partea Rusiei. Totuși, observațiile din teatrul de război par să confirme că obiectivele principale inițiale ale armatei ruse au fost dejucate, iar Moscova va încerca acum să salveze ce mai poate din acțiunea ei militară catastrofală printr-un succes la negocieri”, avertizează Garry Kasparov.

”Rusia va continua să fie un stat paria până când Putin va pleca”

Rusia lui Putin înseamnă, în ultimă instanță, un ”stat paria”, mai scrie Garry Kasparov, iar liderii lumii trebuie să aibă tăria de a ”declara deschis” că o lume fără liderul de la Kremlin ar fi una mult mai bună.

Nimeni nu ar trebui să se ferească de o astfel de afirmație tranșantă, mai scrie fostul campion mondial la șah.

”Nici unul dintre liderii lumii libere nu ar trebui să ezite să declare deschis că lumea ar fi un loc mult mai bun dacă Putin nu s-ar mai afla la conducerea Rusiei, iar una dintre modalitățile de a progresa în această privință este să o afirmi. A clarifica faptul că Rusia va continua să fie un stat paria până când Putin va pleca este cea mai bună cale de a zdruncina sprijinul de care se bucură el din partea elitelor, a comandanților militari și a rușilor de rând”, punctează Garry Kasparov.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole