Creștini în mijlocul războiului! Cum să faci pâine pentru Taina Euharistiei în Gaza 

Publicat: 25 feb. 2024, 07:09, de Cristian Matache, în Internațional , ? cititori
Creștini în mijlocul războiului! Cum să faci pâine pentru Taina Euharistiei în Gaza 

În Fâșia Gaza există o comunitate mică de creștini. Aceasta, ca și cea majoritară musulmană, face față cu greu războiului.

În Fâșia Gaza, conflictul nu i-a împiedicat pe creștini să primească Sfintele Taine. În singura parohie catolică din zonă, Liturghiile zilnice continuă să fie celebrate. Când materiile de bază pentru prepararea pâinii euharistice au devenit rare, prioritatea a fost găsirea resurselor, scrie Rome Reports.

Părintele Gabriel Romanelli, preotul Parohiei Sfintei Familii din Gaza, povestește:

„La începutul războiului, timp de două luni și jumătate, am avut două Liturghii, în zori și la amurg. Dar acum trebuie să economisim pâinea și vinul, deoarece vinul nu este disponibil nici acum – dar nici în vremuri de pace nu era. Din motive culturale și juridice diferite, este interzis. Deci, vinul este adus de două ori pe an: o dată de Nunțiu și o dată de patriarh sau de episcop. Și îl folosim în doze mici. Acum, literalmente în picături mici.”

Conflictele din Gaza continuă de ani de zile. Prin urmare, s-a luat decizia de a prepara pâinea de împărtășanie în interiorul parohiei Sfintei Familii. Credincioși și laici adună ingredientele, prepară aluatul și modelează pâinea care va fi mai târziu consacrată și administrată în timpul Liturghiei.

Părintele Gabriel Romanelli continuă:

„La o lună după ce am început să facem pâinea, am avut o Primă Împărtășanie, unde opt copii – patru catolici și patru ortodocși – au primit Euharistia. Ortodocșii pot primi Sfintele Taine în Biserica Catolică dacă sunt pregătiți corespunzător. Și acesta a fost cazul. Părinții au primit și ei Sfânta Împărtășanie.”

A fost pe 6 ianuarie, ziua Botezului Domnului, când acest grup de copii a primit Prima lor Împărtășanie – în ciuda violenței care se dezlănțuia în jurul lor.