Gazetarul francez Bietry explică de ce și-a pregătit sinuciderea asistată în Elveția

Publicat: 11 apr. 2023, 12:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Gazetarul francez Bietry explică de ce și-a pregătit sinuciderea asistată în Elveția

Charles Bietry, gazetar sportiv și director la Canal+, a acordat un lung interviu publicației L’Equipe, în care precizează cum și-a pregătit sinuciderea asistată în Elveția, transmit HuffPost și AFP.

Gazetarul francez, în vârstă de 79 de ani, suferă de maladia Charcot, o boală incurabilă, mărturisește în cotidianul L’Equipe:

”Am organizat totul împreună cu soția și copii. Nu vreau să fiu branșat la un aparat pentru a respira atunci când nu mai este nimic de făcut, când nu mai am viitor. Nu vreau să sufăr și mai ales nu vreau să sufere familia mea (…) M-am înscris în Elveția pentru sinucidere asistată, toate actele sunt semnate”, precizează Charles Bietry.

Gazetarul povestește că ”trebuie ca el însuși să ia o ultimă pastilă”.

Acest gest este ușor de povestit ”îl voi face”, când sunt la malul mării la Carnac (unde locuiesc n.r.).  Când ți se dă pastila și ți se spune că peste două minute vei fi mort, aceasta nu mai este atât de simplu. Dar în orice caz, totul este pregătit, mai spune acesta, cu câteva zile după ce președintele Macron a anunțat un proiecte de lege privind sfârșitul vieții ”pâna la finele verii”, scrite HuffPost.

Fostul ziarist sportiv precizează că suferința lui presupune o paralizie progresivă și că speranța de viața  de la precizarea diagnosticului este între trei și cinci ani.

Cunosc etapele: membrele inferioare, membrele superioare, gâtul și laringele… Sunt acolo, spune el. „Apoi, treci la stadiile gât, cu dificultatea, dacă nu chiar imposibilitatea de a înghiți (…) Următoarea etapă este afectarea plămânilor (…) Când nu mai funcționează, vreau să mă opresc”.

În maladia Charcot, nu există încă nici un tratament care să vindece sau să încetinească evoluția naturală a procesului patologic. Pacienții sunt tratați doar simptomatic. 

Reputatul gazetar sportiv Charles Pierre Bietry s-a născut la 5 noiembrie 1943, la Rennes. În 28 noiembrie 2020, el a prezentat confruntarea între Mike Tyson și Roy Jones Jr, care a avut loc la Staples Center din Los Angeles, pentru canalul Action.