Gazprom a suspendat pentru trei zile livrările de gaze în Germania prin Nord Stream

Publicat: 31 aug. 2022, 14:59, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL , ? cititori
Gazprom a suspendat pentru trei zile livrările de gaze în Germania prin Nord Stream

Grupul rus Gazprom a suspendat miercuri, până pe 3 septembrie, livrările de gaze în Germania prin gazoductul Nord Stream pentru lucrări de mentenanţă la singurul echipament aflat în funcţiune, relatează EFE.

Oprirea livrărilor s-a realizat la ora 4:00, ora Moscovei, (1:00 GMT), conform datelor privind fluxul real publicate pe site-ul Nord Stream AG, compania care operează gazoductul.

Potrivit Gazprom, „toate lucrările stabilite în contractul în vigoare pentru servicii tehnice se vor realiza împreună cu specialişti de la compania Siemens”.

Grupul rus a subliniat că, după cum este prevăzut în documentaţia tehnică a producătorului, „la fiecare 100 de ore sunt necesare lucrări de mentenanţă tehnică a echipamentului, care includ revizii pentru a detecta fisuri, deformări, urme de arsuri”.

Când lucrările de mentenanţă se vor finaliza, livrările vor fi reluate la nivelul stabilit înainte de oprire, respectiv 33 milioane metri cubi pe zi.

Rusia a redus treptat volumul furnizărilor prin Nord Stream pe motivul problemelor tehnice şi al necesităţii unor reparaţii la turbinele Siemens ale gazoductului.

Pe 27 iulie, Gazprom a anunţat reducerea livrărilor de gaze la o cincime din capacitatea gazoductului, o decizie care, potrivit Berlinului, corespunde „unei strategii de război”, scrie EFE.

Marţi, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a afirmat că „exceptând problemele tehnologice provocate de sancţiuni (impuse Rusiei) nu există nimic care să împiedice livrările”.

El a subliniat că sancţiunile adoptate de Statele Unite, Canada şi ţările europene în privinţa Rusiei „nu permit realizarea unui serviciu tehnic adecvat, efectuarea de reparaţii şi nici oficializarea juridică a revenirii echipamentelor la locul de utilizare”.

Potrivit lui Peskov, aceste obstacole fac parte „din acţiunile iraţionale ale europenilor, care sunt foarte greu de înţeles şi imposibil de explicat, dar care pentru cetăţeanul de rând presupun un cost ridicat”.

Moscova a sugerat, în repetate rânduri, că situaţia s-ar putea rezolva prin punerea în funcţiune a gazoductului Nord Stream 2. Acest gazoduct nu a fost pus în funcţiune fiindcă Germania a blocat certificarea sa, în 22 februarie, la o zi după ce Rusia a recunoscut independenţa autoproclamatelor republici populare Doneţk şi Lugansk şi cu două zile înainte ca Rusia să înceapă „operaţiunea militară specială” în Ucraina, mai scrie EFE.