Gazprom ridică prețul gazelor. Tarifele europene la gaze, mai mari cu peste 300%

Gazprom a majorat preţul orientativ pentru exporturile sale de gaze naturale în 2021. În același timp, grupul rus a anunțat că volumele livrate pot scădea, în condiţiile înrăutăţirii crizei energetice din Europa, transmite Bloomberg.

Deja Gazprom a majorat preţul orientativ pentru acest an al exporturilor sale de gaze naturale către Europa şi Turcia la 295 – 330 dolari per 1.000 metri cubi, potrivit Diviziei de cercetare din Rusia a Wood & Co.

Prețurile europene la gaze, mai mari cu peste 300%

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie. Asta din cauza nivelului redus al stocurilor, a cererii ridicate din Asia şi a întreruperilor.

Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani. Este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Consolidarea stocurilor în Rusia este principala prioritate, a anunțat cel mai mare furnizor de gaze al Europei. Acesta estimează că va reumple propriile capacităţi de stocare până la finalul lui octombrie. Abia după asta, compania va analiza potenţiala creştere a exporturilor către Europa continentală, se arată în notele analiştilor de la Wood & Co. şi BCS Global Markets, după un webinar cu şefii Gazprom.

Gazprom, rezervat în privința nivelului de export al gazelor

Reprezentanţii Wood & Co. şi Sova Capital au spus că Gazprom îşi menţine estimarea conservatoare privind livrările anuale de gaze spre Europa şi Turcia, de 183 miliarde metri cubi.

Preşedintele rus Vladimir Putin a sugerat că exporturile de gaze ruseşti spre Europa ar putea atinge un nivel record în 2021, dar nu a specificat despre ce volume este vorba sau când vor începe.

Nu este neobişnuit ca Gazprom să ofere estimări prudente privind livrările, deoarece vânzările sale sunt extrem de dependente de vreme, atât în Rusia cât şi în străinătate. Însă, în ultimele zile, compania a reiterat cu insistență că îşi îndeplineşte toate obligaţiile contractuale şi are ca obiectiv majorarea exporturilor ori de câte ori este posibil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole