Generalul Gheorghe Căunei: „Cu rachete sau fără rachete antigrindină, seceta se produce oricum!”

Publicat: 15 apr. 2024, 18:17, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Agricultura , ? cititori
Exclusiv
Generalul Gheorghe Căunei: „Cu rachete sau fără rachete antigrindină, seceta se produce oricum!”

Generalul Gheorghe Căunei, directorul Autorității Naționale pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (ANASNACP), se află în aceste zile în SUA. Acolo participă la o conferință internațională axată pe sistemele antigrindină.

„Mă aflu aici alături de cele mai strălucite 50 de minți ale lumii în acest domeniu. Obiectivul este de a găsi soluții optime antigrindină”, a declarat domnia-sa, în exclusivitate, pentru Puterea.

„Tehnologiile antigrindină sunt folosite de peste 80 de ani în lume. Ce trebuie să înțeleagă fermierii este că, cu rachete ori fără rachete, seceta se produce oricum. Nu rachetele sunt cele care produc seceta! Ea se produce altundeva!”, a subliniat domnia-sa.

Pentru liniștea fermierilor, generalul Căunei a subliniat și că „a fost adoptat un act normativ pentru realizarea unui nou studiu de impact. Au fost alocate și fondurile necesare. Acum ne aflăm în stadiul de achiziționare a instrumentelor necesare și a căutării autorității care să realizeze acest studiu”.

Domnia-sa a mai dat asigurări că sistemele antigrindină sunt folosite cu toată responsabilitatea.„Lansările se fac doar de către personal specializat și instruit special. Condițiile în care se face lansarea sunt foarte clar precizate și sunt monitorizate în colaborare cu Agenția Națională de Meteorologie și alte instituții abilitate”.

„Repet, așa cum am făcut-o în numeroase rânduri: rachetele antigrindină NU PRODUC, în nici un caz secetă!”, a accentuat directorul ANASNACP.

În ceea ce privește afirmațiile unor fermieri că rachetele ar provoca poluarea apei din precipitații și a solului, generalul Căunei a infirmat și acest zvon.

„Nu are cum. Rachetele antigrindină sunt făcute dintr-un fel de carton, care se descompune într-o pulbere în momentul detonării. Substanța pe care o transportă este iodura de argint, care nu este poluantă. Dimpotrivă, poate fi chiar benefică. Oricum, este în cantități foarte mici, de ordinul miligramelor. În consecință, nu se pune problema poluării!”, a mai precizat șeful sistemului antigrindină din România.