Geneva: A început seria de discuții între Rusia și Occident. Care e miza?

În Elveția, a început, luni, seria de discuții între Rusia și Occident după o perioadă lungă de tensiuni în care NATO a cerut insistent și repetat Moscovei să-și retragă trupele de la granița cu Ucraina.

Prima întâlnire are loc la nivel de adjuncți ai miniștrilor de Externe din Rusia și Statele Unite, la Geneva. Urmează miercuri, la Bruxelles, primul Consiliu Nato-Rusia din 2019 încoace. Înainte de întâlnirea cu adjunctul secretarului de stat american, Wendy Sherman, omologul rus Sergei Ryabkov a declarat că discuțiile vor fi dificile, dar vor fi abordate problemele de substanță.

Pentru Federația Rusă asta înseamnă că va cere din nou ca NATO să nu mai aibă niciun fel de acțiuni militare în apropiere de granițele sale. Duminică seară, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat, la mai multe posturi de televiziune americane, că rămâne de văzut dacă Moscova va alege să rezolve problemele prin diplomație sau prin confruntare cu masive  consecințe.

La discuții vor participa și militari

După întâlnirea de la Geneva, secretarul adjunct de stat american va merge la NATO, a precizat la Europa FM , Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO. „Doamna Sherman va veni imediat după Geneva la Bruxelles, la NATO, pentru a informa aliații, ceea ce este un lucru care este întotdeauna apreciat și extrem de necesar”. Miercuri, va avea loc primul Consiliu NATO Rusia, la Bruxelles, iar la discuții vor participa și militari.

Pricipala temă va fi situația Ucrainei, care se teme să nu fie invadată de Rusia.

Viitoarea arhitectură de securitate a continentului european

Miza extrem de sensibilă a negocierilor dintre ruși și americani care urmează să se deschidă luni la Geneva, este nu atât soarta Ucrainei, cât viitoarea arhitectură de securitate a continentului european”, subliniază Le Monde. ”Actuala ordine a securității europene, clădită pe fundalul prăbușirii URSS cu 30 de ani în urmă, a suferit multe lovituri în ultimii ani. În 2014, Rusia a încălcat un tabu prin anexarea unilaterală a peninsulei Crimeea, privând Ucraina de o parte din teritoriul său. Donald Trump a contribuit, de asemenea, la slăbirea edificiului de securitate european, denunțând mai întâi Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară, datând de pe vremea Războiului Rece, apoi tratatul Open Sky, semnat în 2002 de aproximativ 30 de țări”, reamintește cotidianul central francez.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Ascensiunea necoafată a directorului Spitalului de urgență Floreasca: mason, specialist în...

Andrei Bogdan Zidaru a fost numit, la finele anului trecut, în funcția de manager al Spitalului de Urgență Floreasca București la solicitarea ministrului Alexandru...
Horia Constantinescu pleaca de la ANPC

Horia Constantinescu pleacă de la ANPC! ”Am scris o pagină de...

Horia Constantinescu, șeful Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului, a anunțat joi că pleacă din instituție! A fost desemnat candidat PSD la Primăria Constanța. Horia...