Germania și Luxemburg amenință că refuză Croația daca nu va fi acceptată România în Schengen

Publicat: 08 dec. 2022, 15:25, de Florentin Lucaniuc, în ACTUALITATE , ? cititori
Germania și Luxemburg amenință că refuză Croația daca nu va fi acceptată România în Schengen
SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Germania și Luxemburg reacționează la refuzul Austriei de a lăsa România și Bulgaria în Schengen. Dacă nu se ajunge la un consens, cele două state amenință că blochează aderarea Croației.

Miniştrii de interne din UE nu reuşesc să ajungă la un consens pe tema aderării României, Bulgariei şi Croaţiei la Schengen şi au trecut la negocieri separate, bilaterale, scrie pe Twitter jurnalistul Jack Parrot, corespondent cu experienţă la Bruxelles.

„Am auzit că Germania şi Luxemburg ameninţă că vor bloca accesul Croaţiei dacă nu se renunţă la obiecţiile faţă de accesul Bulgariei şi României”, a scris pe Twitter Jack Parrot, care este jurnalist care a lucrat pentru Deutsche Welle şi Euronews.

Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat joi, înainte de Consiliul JAI, că Viena se va opune în continuare aderării României şi Bulgariei la Schengen. „Voi vota astăzi împotriva extinderii Schengen către România şi Bulgaria”, a declarat Karner, citat de Wiener Zeitung. „Este greşit ca un sistem care nu funcţionează în multe locuri să fie extins în acest moment”, a reamintit el care este argumentul Vienei. Karner a pledat pentru o amânare a votului privind aderarea Bulgariei şi României: „Acum nu este momentul potrivit pentru a face acest pas”, a spus el.

Ministrul a reluat cifrele imigraţiei ilegale pe care Austria la vehiculează de câteva săptămâni – 75.000 de imigranţi care au sosit în Austria fără să fi fost înregistraţi anterior de ţările prin care au trecut. O dovadă suplimentară a faptului că sistemul nu funcţionează în prezent, potrivit Vienei, o constituie numeroasele controale la frontierele interne din spaţiul Schengen.

Reacţionând la această declaraţie, ministrul german de interne, Nancy Faeser, a spus că nu înţelege poziţia Vienei şi n-o împărtăşeşte, Germania susţinând aderarea tuturor celor trei ţări – Croaţia, România şi Bulgaria.

Şi Franţa a anunţat că sprijină extinderea Schengen la cele trei ţări, prin vocea ministrului său de interne, Gerald Darmanin.

Potrivit presei austriece, ministrul german de interne a spus va încerca să vorbească despre subiectul Schengen cu colegul său austriac.

Austria rămâne astfel singura ţară din UE care şi-a anunţat veto-ul faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen înainte de Consiliul JAI, dar sunt de aşteptat negocieri intense, după cum au subliniat şi oficialii europeni