Gerul Bobotezei. Care este originea acestei expresii

Publicat: 06 ian. 2022, 09:31, de Raluca I. Heroiu, în ACTUALITATE , ? cititori
Gerul Bobotezei. Care este originea acestei expresii

Astăzi, 6 ianuarie, în România este marcată sărbătoarea Bobotezei. Acest moment al anului a lansat o expresie destul de des întâlnită în vocabularul românilor, respectiv „gerul Bobotezei”. Ce înseamnă și care este de fapt originea acestei expresii aflați în articolul următor.

Temperaturile de afară din acest moment nu au nimic de-a face cu gerul și cu iarna, deci în nici un caz nu se poate spune că astăzi avem parte de „un ger al Bobotezei”. Dacă analizăm originile expresiei „gerul Bobotezei”, vedem că, de fapt, perioada la care se face referire este a doua parte a lunii ianuarie.

Originea expresiei „gerul Bobotezei”

Expresia este de pe vremea când România avea calendarul pe stil vechi. Calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile față de calendarul oficial. Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar pe 1 octombrie 1924. În trecut Boboteaza se sărbătorea pe data de 19 ianuarie. După 1924, Boboteaza s-a decalat mai devreme, respectiv pe 6 ianuarie.

Expresia “Gerul Bobotezei” are legătură şi cu obiceiul, păstrat şi astăzi în anumite zone ale ţării (în localităţile de pe malul Dunării sau de la malul mării, mai ales), ca tinerii să se întreacă să scoată la mal crucea pe care preotul o aruncă în apa îngheţată, iar cel care reuşeşte va fi ferit de boli şi va avea parte de bine tot anul.

O astfel de tradiţie, ca şi stropirea caselor şi a gospodăriilor cu apă sfinţită au legătură cu sensul simbolic al sărbătorii, acela de renaştere a lumii, de “reîmprospătare”, de recunoaştere a apei ca principiu vital, o reiterare a Începutului, când “Duhul lui Dumnezeu se purta deasupra apelor”. “Apa Botezului” permite intrarea într-o nouă stare, prin alungarea răului, abandonarea “omului de dinainte” şi renaşterea sub cele mai bune auspicii.

Pentru creştinii ortodocşi, Epifania este Sărbătoarea Botezului lui Iisus Hristos, Scripturile menţionându-l pe Ioan Botezătorul, vestitorul şi botezătorul lui Iisus, ca fiind cel spre care Iisus s-a îndreptat pentru a se împlini planul lui Dumnezeu.

“Boboteaza” (inclusiv expresia “Gerul Bobotezei”) este un termen autohton, probabil o formă populară după slavonescul “Bogojavlenije” (”Bogu” – Dumnezeu şi “javlenije” – botează). Alţi lingvişti consideră că ar putea fi şi un derivat din “apă-botează” (o structură lingvistică încă prezentă în limbajul popular din Maramureş, Banat, Transilvania), deşi este greu de explicat în ce fel s-a ajuns (fonetic) de la “apă”, la silaba “bo” (“apă botează” – Bobotează).

Când vine Gerul Bobotezei?

Pentru cei care încă mai respectă calendarul pe stil vechi, numit calendarul iulian, Crăciunul se celebrează la data de 7 ianuarie, iar Boboteaza se sărbătoreşte la data de 19 ianuarie. Dacă luăm ca reper sărbătorile pe rit vechi, este posibil să simţim “Gerul Bobotezei” în jurul datei de 19 ianuarie, aşa cum s-a mai întâmplat.

Prognoza meteo

Gerul Bobotezei este, în acest an înlocuit de temperaturi de primăvară. Meteorologii anunță că vremea se va răci abia de săptămâna viitoare. De asemenea, se mai anunță temperaturi oscilante în următoarele două săptămâni, 3 – 16 ianuarie, cu un episod de încălzire peste nivelul normal al acestei perioade, urmat de un interval în care vremea se va răci accentuat. Condiţiile de apariţie a precipitaţiilor vor fi ridicate, mai ales după data de 5 ianuarie, potrivit prognozei emise de Administraţia Naţională de Meteorologie.

În săptămâna 03.01.2022 – 10.01.2022, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în toate regiunile. Cel mai cald va fi în sud și local în centru și est. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile sud-vestice și nordice, dar și local deficitar la munte și în sud-estul extrem, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

În săptămâna 10.01.2022 – 17.01.2022, temperaturile medii se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile vestice, nord-vestice și local în cele centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

În săptămâna 17.01.2022 – 24.01.2022, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toată țara. Și regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

În săptămâna 24.01.2022 – 31.01.2022, mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor avea o tendință ușor deficitară, local, în sudul și vestul țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale, anunță Administrația Națională de Meteorologie.