Gibraltar va vinde la licitaţie iahtul unui oligarh rus, vizat de sancţiuni britanice

Confiscat în martie în Gibraltar, iahtul oligarhului rus Dimitri Pumpianski, vizat de sancţiunile britanice impuse în urma invaziei ruse în Ucraina, va fi vândut la licitaţie, a decis o instanţă din această enclavă britanică, relatează AFP.

Ambarcaţiunea, aflată sub pavilion maltez şi denumită Axioma, a fost confiscată de autorităţile acestui mic teritoriu situat în extremitatea sudică a Spaniei după o plângere depusă de banca americană JP Morgan.

Aceasta bancă acordase în decembrie un împrumut de 20,5 milioane de euro unei companii înregistrate în Insulele Virgine britanice, al cărei acţionar era o societate cipriotă, deţinută de Dimitri Pumpianski.

JP Morgan consideră că plasarea oligarhului pe lista personalităţilor ruse vizate de sancţiunile britanice constituie o încălcare a acestui acord de împrumut. Sancţiunile conduc în special la o îngheţare a activelor oamenilor de afaceri vizaţi, punând în pericol rambursarea datoriilor.

Prin urmare, banca a făcut apel la autorităţile din Gibraltar pentru a confisca iahtul, care fusese înregistrat ca una dintre garanţiile pentru împrumut.

Veniturile din licitaţie vor merge către Curtea Supremă din Gibraltar, care va stabili apoi „prioritatea plângerilor depuse de creditorii” oligarhului.

Şeful gigantului TMK, Dimitri Pumpianski este, de asemenea, vizat de sancţiunile UE impuse după invazia rusă în Ucraina.

Mai multe ţări, precum Spania, Italia şi Franţa, au confiscat iahturi aparţinând celor mai bogaţi ruşi, în cadrul sancţiunilor europene care prevăd îngheţarea tuturor bunurilor lor din UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Dacian Cioloş este cetăţean francez?EXCLUSIV

Aflat dintotdeauna într-un con de umbră, fostul minuscul funcţionăraş agronom ajuns cu sprijinul nemijlocit al “ciumei roşii” comisar european, ba chiar şi premier al...

Mersul trenurilor. CFR anunţă o avarie în zona Regionalei Iaşi /...

CFR anunţă o avarie în zona Regionalei Iaşi, trenurile IR 1833 (Iaşi - Cluj) si IR 1832 (Cluj - Galaţi) urmând a tranzita zona...