Grație ADN-ului, o echipă de cercetători a stabilit cum arăta un om prins de erupția Vezuviului

Publicat: 31 mai 2022, 09:00, de Nina Marcu, în SOCIAL , ? cititori
Grație ADN-ului, o echipă de cercetători a stabilit cum arăta un om prins de erupția Vezuviului

Lumea, fără îndoială, a evoluat. Tehnica a evoluat și ea. Știința, de asemenea. Nu doar că omul s-a dus pe Lună ori face operații complicate pe creier. Dar poate să știe acum ce și cine era un om de acum două mii de ani. Ba, și de ce boli suferea. Și asta pentru că, tot vorbeam despre evoluție, s-a inventat ADN-ul.

Pe baza lui, cercetătorii pot să afle date extrem de importante despre popoarele vechi ale lumii. Cum Imperiul Roman, întins și ca timp, și ca suprafață, a inclus mai multe culturi, mai multe popoare, mai multe dogme, specialiștii și-au îndreptat atenția către teritoriile acestuia.

Astfel, a fost pentru prima dată analizat ADN-ul unei victime a erupției vulcanului Vezuviu în anul 79 d.Hr. Scheletul a fost găsit alături de altul la Pompei. Conform ADN-ului, el s-a dovedit a fi al unui bărbat care avea între 35 și 40 de ani, aproximativ 1,64 metri înălțime și provenea din Italia centrală.

În plus, analiza genomului a stabilit că bărbatul acela suferea de boala Pott, o spondilită tuberculoasă, practic cea mai periculoasă formă de tuberculoză musculoscheletică, deoarece poate determina distrucție, deformare și paraplegie. Boala lui Pott afectează mai ales coloana toracică și lombară. Boala era extrem de răspândită la acea vreme, și, ca multe altele, netratabilă.

Pentru cercetători, dar nu doar, descoperirea aceasta este una maximă. Despre ea și despre toate porțile pe care le deschide s-a scris în revista științifică săptămânală Nature, care apare în Marea Britanie și care a fost înființată în anul 1869 de Alexander Macmillan, la îndemnul lui Thomas Henry Huxley.

La experiment, conform Nature, au participat cercetători și universități internaționale: de la coordonatorul cercetării Gabriele Scorrano (Universitatea Daneză din Copenhaga și Universitatea din Roma Tor Vergata), până la Serena Viva (Universitatea din Salento din Lecce) și investițiile Universității din California în Irvine (SUA) și Universitatea Federală din Minas Gerais din Belo Horizonte (Brazilia).