Grecii de la AKTOR încep cel mai mare și dificil proiect feroviar din România

Compania elena AKTOR va demara construcția a patru tuneluri lungi de peste 24 km care străpung Carpații pentru calea ferată Brașov-Sighișoara.

Construcția înseamnă patru tuneluri in lungime totala de peste 24 km care vor fi săpate cu 4 TBM-uri ( tunnel boring machine) ce au costat peste 70 milioane de euro pentru a construi calea ferată Brașov – Sighișoara. Potrivit informațiilor din piață, peste 40 milioane de euro au fost achitați din fondurile proprii ale companiei Aktor.

Grecii de AKTOR au pus steagul României pe TBM-urile perforatoare cu care vor străpunge Carpații

Mai mult, în semn de respect pentru țara noastră, după cum arată și imaginile prezentate în exclusivitate, reprezentanții companiei din Grecia au pus steagul României pe cele patru mașinării care vor străpunge Carpații într-o inițiativă extrem de îndrăzneață de a construi cel mai mare și dificil proiect feroviar care a existat vreodată în România.

În premiera, Mediaflux.ro transmite și numele celor 4 TBM uri, nume ale copiilor inginerilor care sunt implicați in acest proiect de mare anvergura tehnică! Cele 4 TBM uri se numesc ALEXIA, MELINA, EVELINA și KATERINA. Primul a ajuns deja în țară, iar al doilea va fi livrat luna viitoare. Ultimele două sunt finalizate în fabrică, au trecut deja testele tehnice și vor ajunge în România în iunie, respectiv iulie.

Până la finalul anului începe forarea propriu-zisă cu toate TBM-urile

De asemenea, reprezentanții companiei Aktor ne au informat și calendarul livrărilor, astfel încât pana la sfârșitul acestui an, toate cele 4 TBM uri vor fi livrate in șantier la Brasov și pregătite pentru forare.

Mai mult, conform datelor noastre, primele două tuneluri vor avea lungime de 7, respectiv 5 km, cele mai lungi construite vreodată în țara noastră. Primul utilaj sosind deja La Racoș, în județul Brașov. Acesta este capabil să sape tuneluri de mari dimensiuni, cu o viteză de 15 metri pe zi. Construcția primului tunel va dura aproximativ 18-19 luni, proiectul urmând a fi gata în totalitate până în 2027.

Conform proiectului, distanța de 128 km între Brașov și Sighișoara va fi realizată în doar o oră și 30 de minute, reducând practic la jumătate cele trei ore din prezent.

Tronsoanele feroviare Brașov-Apața și Cața-Sighișoara, respectiv Apața-Cața sunt modernizate în prezent de Asocierea RailWorks, formată din Alstom, Arcada, Aktor, Euroconstruct Trading 98, conform unui contract semnat între CNCF CFR SA și asocierea Railworks în 2020 contractul de execuție pentru lucrările de modernizare a loturilor 1 și 3 din tronsonul de cale ferată Brașov – Sighișoara, cu o valoare estimată la 2,9 miliarde lei. De asemenea, pe lotul 2, Apața-Cața, Asocierea Railworks a câștigat contractul la final de 2019, pentru o valoare de 2,72 miliarde lei.

7 COMENTARII

 1. noi minerii romani, nu stiam sa sapam niste galerii de profil marit!
  In Valea Jiului, sunt mii de kilometrii de galerii, la Raul Mare Retezat, am sapat galeria principala pentru hidrocentrala, folosind combina americana Robins.
  De fapt, nici nu sunt necesare utilaje sofisticate, rocile din zona, nu le vor permite.
  Cateva carucioare de perforare multibrat si vagoane siloz.
  Gasirati grecoteii mari constructori, eu cred ca vor fi mari prieteni la impartire.
  Sa nu nimeriti alt Behtel…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...