Greenpeace despre centrala Zaporojie: „O criză nucleară fără precedent”

Publicat: 28 sept. 2023, 13:00, de Andreea Caraua, în Internațional , ? cititori
Greenpeace despre centrala Zaporojie: „O criză nucleară fără precedent”

Specialiștii organizației Greenpeace susțin că situația înregistrată la centrala Zaporojia din Ucraina a declanșat „o criză nucleară fără precedent”.

Potrivit unui studiu Greenpeace, care va fi trimis astăzi, 28 septembrie, la guvernul occidental, demonstrează că autoritățile de reglementare internațională nu sunt capabile să monitorizeze măsurile de siguranță ale centralei din Ucraina.

Conform membrilor organizației, cei patru inspectori ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AEIA) de la uzină sunt insuficienți și nu pot fi eficienți din cauza multiplelor restricții.

Analiza a mai arătat că autoritatea de reglementare nu este „în măsură să-și îndeplinească obligațiile” și nu este pregătită să recunoască asta public, concluzia fiind că încălcările regulilor de siguranță făcute de ruși nu sunt evidențiate public.

AIEA riscă să normalizeze ceea ce rămâne o criză nucleară periculoasă, fără precedent în istoria energiei nucleare, în timp ce exagerează influența sa reală asupra evenimentelor de pe teren”, susțin Shaun Burnie și Jan Vande Putte, specialiștii nucleari de la Greenpeace.

Cu trei zile în urmă, directorul executiv al companiei nucleare de stat ruse Rosatom, Alexei Likhachev, a participat la o întâlnire cu șeful AIEA, Rafael Grossi, la Viena, pentru a putea discuta despre securitatea centralei nucleare Zaporojia, însă detaliile discuției nu au fost anunțate.

Încă de la începutul războiului dinre Rusia și Ucraina, cele două țări s-au acuzat în mod repetat că vor să folosească cea mai mare centrală nucleară din Europa ca armă. În prezent, Centrala Zaporojia este sub contol rusesc.