Greșeala banală care îți poate compromite concediul. Sfatul Poliției de Frontieră pentru călătoriile cu copiii în străinătate

Publicat: 16 iun. 2024, 18:34, de Vlad Stefan Orjan, în Turism , ? cititori
Greșeala banală care îți poate compromite concediul. Sfatul Poliției de Frontieră pentru călătoriile cu copiii în străinătate

În pragul vacanței de vară, Poliția de Frontieră Română atenționează părinții asupra importanței respectării condițiilor legale pentru călătoriile minorilor în străinătate. Conform unui comunicat al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), în ultima lună, aproximativ 150 de copii români nu au putut părăsi țara din cauza lipsei documentelor necesare.

Condiții stricte pentru călătoria minorilor
Conform Legii 248/2005, cetățenii români minori pot ieși din țară doar cu un document de călătorie valabil – pașaport sau carte de identitate (pentru cei peste 14 ani). Certificatul de naștere nu este acceptat ca document de călătorie. Minorii pot călători în străinătate doar însoțiți și cu acordul părinților sau al reprezentanților legali, printr-o declarație notarială specifică.

Documente necesare
Poliția de Frontieră precizează că, pentru ca minorii să călătorească legal, este necesar:

  • Un document de călătorie valabil (pașaport sau carte de identitate pentru cei peste 14 ani).
  • Acordul celuilalt părinte, dacă minorul este însoțit de un singur părinte.
  • Acordul ambilor părinți, dacă minorul este însoțit de o terță persoană.
  • Documente suplimentare pentru anumite scopuri ale călătoriei (de exemplu, pentru studii sau tratament medical).

Reguli pentru însoțitori
Însoțitorii minorilor, alții decât părinții sau reprezentanții legali, nu mai trebuie să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic. Totuși, dacă polițistul de frontieră constată că însoțitorul a comis anumite infracțiuni (omor, infracțiuni sexuale, trafic de droguri, etc.), acestuia nu i se va permite ieșirea din țară cu minorul.

Consecințe ale nerespectării regulilor
În anul 2024, polițiștii de frontieră au întrerupt călătoriile pentru aproximativ 880 de copii români din cauza lipsei documentelor necesare. Numai în ultima lună, 150 de copii nu au putut ieși din țară, majoritatea din cauza lipsei documentelor valabile sau a acordului notarial necesar.

Recomandări pentru părinți
Pentru a evita situațiile neplăcute care pot compromite concediul, Poliția de Frontieră sfătuiește părinții să verifice din timp documentele necesare și să se asigure că îndeplinesc toate condițiile legale pentru călătoriile în străinătate ale minorilor.

Pentru mai multe informații și modele de declarații notariale, vizitați site-ul Poliției de Frontieră: https://www.politiadefrontiera.ro.