Greta se întoarce la şcoală

Publicat: 25 aug. 2020, 10:32, de Roxana Roseti, în LIFESTYLE , ? cititori
Greta se întoarce la şcoală

„Anul meu s-a terminat şi mi se pare atât de grozav că în sfârşit mă întorc din nou la şcoală!”. Așa a scris activista suedeză de mediu, Greta Thunberg, pe Twitter, ataşând o fotografie zâmbitoare cu ea cu ghiozdanul pe spate şi cu mâinile sprijinite pe bicicletă.

Greta a lipsit un an de la ore…Și acum declară că a revenit la şcoală după un an de campanie pentru combaterea schimbările climatice, după cum notează The Guardian. Dar ce a făcut Greta în tot acest an? A călătorit peste Atlantic navigând cu barca – sperând să evidenţieze emisiile de carbon rezultate în urma zborului. Iar destinaţia ei finală a fost conferinţa climatică COP25 ONU în capitala din Chile.

Evenimentul a fost mutat în cele din urmă la Madrid din cauza tulburărilor masive din Chile. Astfel Greta Thunberg a navigat din SUA în Europa, la bordul unei ambarcaţiuni aparținând unui cuplu tânăr australian. De curând cancelarul german Angela Merkel a găzduit la Berlin o întâlnire ce a avut ca temă principală schimbările climatice. Luisa Neubauer din Germania, Anuna de Wever din Belgia s-au alăturat Gretei Thunberg, pentru o întâlnire de o oră şi jumătate cu cancelarul. „I-am cerut să trateze criza climatică la fel cum ar trata orice altă criză”, a spus Thunberg, în urma întâlnirii.

“Alți doi ani pierduți din cauza inacțiunilor climatice”

Thunberg nu a spus în ce oraș sau școală își va continua studiile, potrivit The Guardian. De când ultimul ei an școlar s-a terminat în iunie 2019, călătoriile adolescentei în întreaga lume au implicat și lecții de la distanță. În loc să se îndrepte spre ultimii ani de gimnaziu, ea a călătorit peste Atlantic navigând cu barca, după cum remarcă prestigioasa publicație.

“Alți doi ani pierduți din cauza inacțiunilor climatice”, spune însuși Greta. Și, în afara celor enumerate mai sus, ce a mai făcut? În America de Nord, Thunberg i-a mustrat pe liderii mondiali la ONU. Apoi a avut o întâlnire – repetată de altfel, cu fostul președinte american Barack Obama. I s-au dat cheile orașului Montreal și a călătorit pe continent într-o mașină electrică Tesla împrumutată de fostul guvernator din California, Arnold Schwarzenegger.