Greva profesorilor. Ziua 4. Ce vor sindicatele, ce NU dă Guvernul. Care e „oferta finală”

Publicat: 25 mai 2023, 07:45, de Florentin Lucaniuc, în SOCIAL , ? cititori
Greva profesorilor. Ziua 4. Ce vor sindicatele, ce NU dă Guvernul. Care e „oferta finală”

Guvernul anunță ”oferta finală” pentru profesori: carduri cu 1.000 de lei în iunie și 1.500 de lei în octombrie ca să înceteze greva. Guvernul exclude creșterile de salarii, iar reacția inițială a sindicatelor e de respingere.

Marian Neacșu (PSD), secretarul general al guvernului, a declarat miercuri la finalul negocierilor cu sindicatele din educație că ”oferta finală” a guvernului pentru profesori e acordarea unui card cu 1.000 de lei în iunie și 1.500 de lei în octombrie. Neacșu a mai spus că în acest moment ”nu poate fi vorba despre o creștere salarială sau acordări de sporuri”.

Liderii de sindicat au declarat miercuri seară, ca răspuns la oferta guvernului de acordare a unui card cu 2.500 de lei în loc de creșteri de salarii, că primele mesaje care vin de la profesorii afiliați sunt de respingere a ofertei, dar un răspuns final va fi dat joi, potrivit Edupedu.ro. 

Reprezentantul guvernului a spus că liderii sindicatelor discută în această seară cu reprezentanții din teritoriu și vor anunța joi dimineață dacă greva se încheie sau continuă.

Reamintim că liderii de sindicat au cerut creșteri imediate de salarii pentru toate cadrele didactice și personalul nedidactic.

Am avut o discuție fructuoasă. Este foarte clar în momentul acesta că nu poate să fie vorba de niciun fel de creştere salarială. Colegii din învăţământ sunt, în momentul ăsta, la maximul grilei, iar acest guvern este cel care a făcut posibil acest lucru. De asemenea, nu poate să fie vorba în momentul ăsta de acordare de sporuri

Faţă de discuţiile anterioare, oferta suplimentară a Guvernului va fi aceea a acordării unei sume în luna iunie şi a unei sume în luna octombrie care va consta într-un card pentru cariera profesională, acordată profesorilor şi personalului auxiliar. Suma propusă este 1.000 de lei pentru luna iunie și 1.500 lei pentru luna octombrie. S-a solicitat şi am fost de acord ca o astfel de sumă să fie acordată şi pentru personalul nedidactic în cuantum de 500 de lei în luna iunie şi 500 de lei în luna octombrie”, a declarat Marius Neacșu, lider „Alma Mater”.

Au acceptat sindicaliștii oferta? Liderii discută acum cu colegii din teritoriu, mâine vom primi un răspuns

Ligia Deca, ministrul Educației;

„Preocuparea noastră e să susținem cadrele didactice, dar și să asigurăm dreptul la educație. Fiecare școală are un director cu responsabilitatea să comunice cu părinții ce ore se fac și nu, nu se poate face la nivel centralizat. Cred că salariile personalului didactic trebuie să crească”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educației.