Gripă aviară în județul Călărași la o lebădă sălbatică. Pericol pentru fermele de păsări

Gripă aviară se face tot mai mult simțită în Europa și probabil și la noi situația se va schimba radical în următoarea perioadă, fiind în pericol inclusiv fermele de păsări. În data de 16 noiembrie, a fost confirmat un caz de gripă aviară înalt patogenă (H5N1) pe raza fondului cinegetic de la Frumuşani, în localitatea Postăvari, în judeţul Călăraşi la o lebădă de vară, anunță Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

În luna octombrie 2021, a început un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de păsările sălbatice migratoare, arată ANSVSA într-un comunicat.

“DSVSA Călăraşi a fost notificată telefonic despre prezenţa în localitatea Postăvari, pe malul Lacului Postăvari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumuşani, comuna Frumuşani, a unui cadavru de lebădă”, se menţionează în comunicat.

Un medic veterinar oficial s-a deplasat în regim de urgenţă şi a constatat prezenţa unui cadavru de lebădă, în vârstă de 10 luni, în putrefacţie, acesta fiind afluit către LSVSA Călăraşi.

Proba a fost trimisă pentru confirmarea/infirmarea diagnosticului la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA), fiind confirmat în data de 16 noiembrie un caz de gripă aviară înalt patogenă (H5N1) pe raza fondului cinegetic 20 Frumuşani, în localitatea Postăvari pe lângă Lacul Postăvari, comuna Frumuşani, judeţul Călăraşi la o lebădă de vară.

“Au fost impuse restricţiile preliminare şi măsurile de biosecuritate conform prevederilor Art. 7 şi urmează să se aplice măsurile la confirmare prevăzute la Secţiunea 2 din Regulamentul delegat (UE) 2020/687 al Comisiei din 17 decembrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European şi al Consiliului, în ceea ce priveşte normele pentru prevenirea şi controlul anumitor boli listate”, se mai precizează în comunicat.

În decursul anului 2021 (prima jumătate), au mai fost confirmate în România 8 cazuri de gripă aviară înalt patogenă de subtipul H5N5 la păsări sălbatice, în judeţele Constanţa şi Tulcea, şi 8 focare de gripă aviară înalt patogenă (1 focar de subtipul H5N5 şi 7 focare de subtipul H5N8) în judeţele Timiş, Ilfov, Mureş, Harghita.

Boală virală foarte contagioasă

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI) în funcţie de caracteristica moleculară a virusului şi de capacitatea acestuia de a provoca boli şi mortalitate la pui.

Păsările sălbatice sunt gazde naturale şi rezervoare pentru toate tipurile de virusuri ale gripei aviare, aşa că joacă un rol major în evoluţia, întreţinerea şi răspândirea acestor virusuri. Până la această dată nu a fost depistată prezenţa virusului influenţei aviare în exploataţii de păsări.

“Carnea de pasăre şi ouăle, achiziţionate din unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, sunt sigure pentru consum. Facem precizarea că proprietarii de păsări afectaţi primesc despăgubiri financiare, în conformitate cu legislaţia naţională şi europeană în vigoare”, se mai arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole