Grindeanu făcut KO de Tîlvar: Spitalul Witing nu poate fi dat gratis la Ministerul Apărării

Publicat: 07 mart. 2024, 07:20, de Ion Teleanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Grindeanu făcut KO de Tîlvar: Spitalul Witing nu poate fi dat gratis la Ministerul Apărării
Grindeanu făcut KO de Tîlvar: Spitalul Wiiting nu poate fi dat gratis la Ministerul Apărării

Disperarea ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, de a da gratis cât mai repede cele 15 spitale CFR către baronii locali PSD și PNL a intrat în impas din cauza Ministerului Apărării Naționale, condus de Angel Tîlvar, chiar la spitalul decorat de președintele Klaus Iohannis.

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, este foarte nervos în ultima vreme pentru că cele 15 spitale CFR nu au ajuns la baronii locali de la PSD și PNL, dar nici la Ministerul Apărării Naționale sau la UMF Carol Davila. Ultima lovitură încasată de Sorin Grindeanu a venit de la Ministerul Apărării Naționale, condus de Angel Tîlvar, care a transmis, în scris, că transferul Spitalului Clinic nr. 1 Căi Ferate „Witting” din subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în subordinea Ministerului Apărării Naționale și reorganizarea Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” București nu poate fi făcută din mai multe motive.

Georgeta Gavrilă-MApN: „Este necesară implementarea tuturor propunerilor și observațiilor transmise de către Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor”

Secretarul general al MApN, Georgeta Gavrilă, a transmis Ministerului Transporturilor și Infrastructurii că este „necesară completarea Notei de fundamentare cu informații privind apartenența la domeniul public al statului și darea în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii a imobilelor prevăzute în anexa la proiectul de hotărâre a Guvernului, precum și anexarea documentelor aferente care să ateste această teză” (vezi documentul în facsimil).

Mai mult, aceasta îi avertizează pe oficialii de la Transporturi că „că este necesară implementarea tuturor propunerilor și observațiilor transmise de către Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor”.

Practic, secretarul general al Ministerului Apărării Naționale, Georgeta Gavrilă, a transmis ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, că trecerea Spitalului Witting la Spitalul Militar Central Carol Davila nu se poate face pe motiv că se încalcă o mulțime de prevederi legale în vigoare, inclusiv faptul că valoarea de inventar a patrimoniului nu este actualizată. PUTEREA a semnalat recent că terenul în suprafață de 5.963 mp al Spitalului Clinic nr. 1 Căi Ferate, dar și cel de 1.364 mp al Policlinicii CFR Gara de Nord sunt evaluate, atenție, la …1 leu fiecare. Astfel, cele două terenuri, însumând 7.327 mp, valoarează în scriptele Ministerului Transporturilor suma de …2 lei (Jaf incredibil la Transporturi: Terenul spitalului și al policlinicii Witting este evaluat la… 2 lei).

Avertizare: „Raportul de evaluare al Spitalului Witting este perimat”

Într-un alt document oficial ajuns la Ministerul Transporturilor, privind darea gratuită a Spitalului Witting la MApN, Sorin Grindeanu este avertizat că „Reevaluarea activelor fixe corporale se efectuează cu scopul determinării valorii juste a acestora, ținându-se seama de inflație, utilitatea bunului, starea acestuia și de prețul pieței atunci când valoarea contabilă diferă semnificativ de valoarea justă”.

De asemenea, ministrul Transporturilor este avertizat că „Începând cu data de 1 ianuarie 2008, activele fixe corporale de natura construcțiilor și terenurilor aflate în patrimoniul instituțiilor publice vor fi reevaluate cel puțin o dată la 3 ani…”. Mai mult, în document se menționează că, „Raportul de evaluare nr.14577/31.12.2020 folosit în argumentarea Notei de fundamentare a Hotărârii de Guvern este perimat (au trecut mai mult de 3 ani ), și valoarea de inventar trecută în anul 2020 nu a fost actualizată, acum impunându-se cu atât mai mult existența unui Raport de evaluare cu conformarea prevederilor art.2 cu 1 din Ordonanța nr.81/2003 privind reevaluarea și amortizarea activelor fixe aflate în patrimoniul instituțiilor publice”.

Spitalul Witting- decorat de Iohannis, „măritat” gratis la Armată de Grindeanu

Cu ocazia Centenarului Marii Uniri din 2018, președintele  Klaus Iohannis a acordat Ordinul „Meritul Sanita”’ spitalelor care au împlinit un număr semnificativ de ani de la înființare, ani în care s-au remarcat prin rezultatele obținute în perfecționarea actului medical, declarându-se bucuros că această recunoaștere are loc în perioada în care se marchează și Ziua Mondială a Sănătății. Ca atare, în semn de „apreciere pentru întreaga activitate de asistență medicală, precum și pentru rezultatele obținute în perfecționarea actului medical”, mai multe unități medicale au fost decorate cu Ordinul „Meritul Sanitar”, în grad de Comandor, printre care și, atenție, Spitalul Clinic nr. 1 Căi Ferate Witting din municipiul București. Astfel, acum, Sorin Grindeanu vrea să dea gratis colegului său de partid Angel Tîlvar spitalul decorat de Klaus Iohannis!