Gripa aviară: Aproape o mie de focare în fermele de păsări din Europa

Italia este țara cu cel mai mare număr de focare detectate până în prezent, 307, cu 18 milioane de păsări sacrificate din luna octombrie, transmit 20 Minutes și AFP.

Gripa aviară continuă să se răspândească în Europa: 950 de ferme infectate până în prezent, cu toate că s-a procedat la sacrificarea masivă a păsărilor de curte în încercarea de a opri răspândirea. Potrivit cifrelor din data de 23 ianuarie de pe platforma franceză de epidemio-supraveghere a sănătății animalelor (ESA), 829 de focare de gripă aviară erau înregistrate în fermele din 32 de țări europene. Totalul ajunge la 959 de focare dacă se adaugă și cele 281 de focare din Franța, anunțate marți pe site-ul Ministerului francez al Agriculturii.

Dar cifrele publicate săptămânal pe platforma ESA evoluează rapid pe măsură ce sunt transmise date noi. Statisticile privind numărul total al animalelor sacrificate nu este încă disponibil.

Italia este țara care are cel mai mare număr de focare detectate până acum, 307, cu 18 milioane de păsări sacrificate din luna octombrie.

Confederația agricolă italiană consideră, totuși, că această boală este controlată în Italia.

Pe culoarul de zbor al păsărilor migratoare, deasupra  cursului Dunării, și Ungaria are 112 focare. Platforma ESA mai evidențiază Polonia cu 78 de focare, Regatul Unit – 56, Germania -53, Cehia – 14, Olanda – 12.

Potrivit raportului săptămânal al ESA, 90% dintre cazurile de gripă aviară sunt legate de virusul H5N1, majoritar în acest an și mai contagios, comparativ cu cel predominant anul trecut.  Gripa aviară are un caracter sezonier. Ea este răspândită de păsările migratoare venite din Asia și se declanșează în Europa începând din octombrie și persistă până în luna aprilie.

Dar gripa aviară face pagube și dincolo de frontierele europene: aproape 500.000 de păsări au murit sau au fost sacrificate în Burkina Faso la jumătatea lunii ianuarie, după detectarea epidemiei în această țară în decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

EXCLUSIV Mircea Geoană suferă de o boală incurabilă

De ceva timp, actualul secretar general adjunct NATO, Mircea Geoană, apare în public cu un nou look. Realitatea acestei schimbări este cu totul alta,...