Gripa: În curând, un vaccin ARN mesager!

Publicat: 15 oct. 2021, 12:31, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Gripa: În curând, un vaccin ARN mesager!

Pe măsură ce gripa se instalează în emisfera nordică, mai multe companii farmaceutice s-au lansat în cursa de dezvoltare  de vaccinuri ARN mesager, principala tehnologia folosită în vaccinarea anti-Covid-19.

În cursa obținerii de vaccinuri contra virusului gripal pe bază de ARN mesager se află Sanofi, lider mondial pe segmentul ”gripă”.  

Compania a demarat deja testele pentru un vaccin ARN monovalent și, anul viitor, vor debuta testele pentru un vaccin cvadrivalent.

Compania Pfizer a procedat, în luna septembrie, la administrarea,  pe oameni, a unui vaccin anti-gripal folosind ARN mesager, tehnologie folosită deja în vaccinul contra Covid-19. La începutul lunii iulie, compania americană de biotehnologie Moderna a anunțat că a demarat propriile teste pentru un vaccin anti-gripal.

Se știe că vaccinurile anti-gripale au o lungă istorie. Totuși, eficacitatea lor nu este de totală. Ele folosesc virus inactivat, preparat, având o eficacitate care variază între 40 și 60% până la 70%.

Comparativ cu metoda clasică de preparare a vaccinului anti-gripal, cel care folosește tehnologia ARN mesager nu necesită producerea de antigene (substanță străină organismului care declanșează răspunsul imunitar) în milioane de ouă, deoarece celula umană este cea care va produce proteinele virusului.

Avantaje și limite

Organizația Mondială a Sănătății furnizează, anual, sușele ce trebuie folosite în vaccin. Dar, se știe că sușele predominante se pot modifica foarte rapid. Or, tehnologia ARN mesager poate ține pasul cu aceste schimbări, mărind eficacitatea vaccinului, subliniază specialiștii.

”Este probabil ca aceste vaccinuri multivalente să provoace un răspuns imunitar global, superior vaccinurilor uzitate în prezent contra gripei”, spune Norbert Paradi, specialist în vaccinuri la Universitatea Pennsylvania, citat de AFP.

Totuși, această tehnologie are și limite, printre care condițiile de conservare la temperaturi foarte scăzute.

Pe lângă Moderna, companie recent apărută pe această piață, Sanofi, AstraZeneca sau GSK sunt foarte vizibile. Este o piață extrem de atractivă cu vânzări de 5 miliarde de dolari în anul 2020, iar pentru anul 2021, se așteaptă ca vânzările să atingă 7 miliarde de dolari.