Grup infracțional acuzat de evaziune fiscală trimis în judecată de DIICOT Giurgiu

Publicat: 28 nov. 2022, 14:49, de Corina Matei, în ACTUALITATE , ? cititori
Grup infracțional acuzat de evaziune fiscală trimis în judecată de DIICOT Giurgiu
DIICOT

Zece persoane, membre ale unui grup infracțional specializat în evaziune fiscală, care, timp de aproape patru ani au prejudiciat bugetul de stat cu peste 18 milioane lei, au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT Giurgiu.

Prin rechizitoriul din data de 24.11.2022, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Giurgiu au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 10 inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală în formă continuată.

În cauză s-a reţinut că, în perioada 2012-2015, inculpaţii au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, constând în crearea unui mecanism complex, format din mai multe societăţi, controlate prin interpuşi, prin intermediul cărora au fost efectuate operaţiuni de achiziţii de fier vechi, la negru, bunuri care au fost livrate mai departe către societăţi specializate în colectarea deşeurilor feroase.

În scopul eludării plăţii obligaţiilor fiscale constând în impozitul pe profit, inculpaţii au înregistrat în contabilitate achiziţii fictive de la mai multe societăţi, generând în acest mod un prejudiciu bugetului consolidat al statului în cuantum de 18.113.063 lei, suma cu care ministerul Finanţelor Publice prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă.

În cadrul mecanismului infracţional au fost implicate şase entităţi economice prin intermediul cărora au fost livrate deşeuri feroase către operatori economici din piaţă.

Dosarul trimis la Tribunalul Giurgiu

Prin intermediul acestor firme înfiinţate şi/ sau preluate de membrii grupării, bunurile (deşeuri feroase şi neferoase) au fost achiziţionate, la negru, din diverse surse şi au fost livrate direct către beneficiari sau aduse în depozitul care funcţiona în proximitatea locuinţei a doi dintre inculpaţi.

Pentru a se înregistra cu achiziţii pentru societăţile controlate şi pentru a crea artificial cheltuieli deductibile, membrii grupului au utilizat în mod fraudulos datele de identificare ale unor societăţi comerciale. Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Giurgiu.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie – anunță, într-un comunicat de presă, procurorii DIICOT Giurgiu.