Guvernul a adoptat proiectul Legii Austerității. Ce urmează?

Publicat: 04 iul. 2025, 19:44, de Alice Călin, în ACTUALITATE , ? cititori
Guvernul a adoptat proiectul Legii Austerității. Ce urmează?
Sursă foto: INQUAM Photos - Octav Ganea / Guvernul Bolojan

Guvernul a aprobat vineri proiectul Legii Austerității, inițiind astfel procedura de asumare a răspunderii în fața Camerei Deputaților și a Senatului. Măsurile incluse vizează atât reducerea cheltuielilor, cât și creșterea veniturilor statului, cu scopul de a stabiliza finanțele publice.

Obiectivele Legii Austerității

Executivul urmărește reducerea deficitului bugetar și recâștigarea încrederii investitorilor, evitând în același timp suspendarea fondurilor europene. Pachetul include măsuri pentru creșterea veniturilor, estimate la 9,5 miliarde lei în 2025 și 35 miliarde lei în 2026. Pe partea de cheltuieli, guvernul estimează reduceri de 1,25 miliarde lei anul viitor și peste 57 miliarde lei în 2026.

Printre măsurile cu cel mai mare impact social, amintim creșterea TVA în două praguri, de la 9% la 11% și de la 19% la 21%. De asemenea, mai multe categorii sociale nu vor mai fi scutite de plata CASS. Va scădea numărul de burse acordate elevilor, dar și valoarea sporurilor angajaților din sectorul public.

Potrivit comunicatului oficial, aceste măsuri ar permite României să acceseze fondurile din Cererea de Plată numărul 4 din PNRR. Valoarea totală a acesteia este de 2,68 miliarde de euro.

Ce presupune asumarea răspunderii Guvernului

Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului pentru asumarea răspunderii, conform articolului 114 din Constituția României. Această procedură permite Guvernului să adopte rapid măsuri esențiale, fără dezbatere parlamentară clasică, dar cu riscul depunerii unei moțiuni de cenzură. Dacă o astfel de moțiune este respinsă, proiectul devine automat lege.

Angajarea răspunderii reprezintă un test de stabilitate politică. Dacă Parlamentul nu depune și nu adoptă o moțiune de cenzură în termen de trei zile, proiectul este considerat adoptat. Pe de altă parte, dacă moțiunea este votată, Guvernul este demis.

Această formulă oferă rapiditate în adoptarea unor măsuri urgente, dar implică un risc politic major, care ar putea afecta echilibrul din coaliția de guvernare. Mai mult, ar putea genera o nouă criză politică, după un an marcat de scandaluri electorale și anularea alegerilor prezidențiale.