Guvernul a amânat OUG necesară pentru dotarea centrelor de vaccinare și plata personalului. În două zile începe etapa a doua de imunizare

Guvernul Cîțu a amânat adoptarea OUG inițiată de Ministerul Sănătății privind înființarea centrelor de vaccinare și plata personalului medical implicat în campania de vaccinare. În acest caz, în lipsa Ordonanței, nu se pot organiza centrele de vaccinare necesare pentru începerea etapei a doua a campaniei de vaccinare.

Momentan, Guvernul a amânat OUG, deși aceasta urma să fie adoptată în ședința de Guvern de astăzi. Premierul a decis să amâne această OUG, deși etapa a doua de vaccinare începe peste două zile, fiindcă nu s-a ajuns la o înțelegere privind sursa banilor, asta după ce primarii au acuzat Ministerul Sănătății că Ordonanța îi obligă să organizeze și să doteze centrele de vaccinare, precum și să asigure plata personalului medico-sanitar din aceste centre, fără a le fi alocate și resursele financiare necesare.

Ulterior, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a precizat că ministerul ar putea suporta plata personalului medical implicat în campania de vaccinare, însă pentru amenajarea centrelor primarii ar trebui să ceară bani la Ministerul Dezvoltării, conform Digi24.ro.

Probleme de comunicare între miniștri

„Ministerul Sănătăţii, în urma discuţiilor, cel mai probabil, va putea să preia întregile costuri de personal pentru toată ţara pentru campania de vaccinare. (…) O parte din costurile de amenajare pot fi cerute de la nivel central, prin Ministerul Dezvoltării sau alte entități ale Guvernului”, susține Voiculescu.

Ulterior, ministrul Dezvoltării, Cseke Atilla, a spus că în bugetul ministerului nu există fonduri pentru o eventuală finanţare a organizării centrelor locale de vaccinare anti-COVID-19, deoarece nu există buget aprobat pe 2021.

„Cred că domnul ministru Voiculescu a avut aici o eroare de comunicare, pentru că acele sume de care dânsul a vorbit nu există la Ministerul Dezvoltării în prezent dintr-un motiv foarte simplu: nu avem Legea bugetului de stat aprobată”, a spus ministrul.

Primarii de municipii au participat marți la o discuție cu ministrul Finanțelor, unde au primit asigurări că vor fi alocați bani pentru administrațiile locale pentru organizarea centrelor de vaccinare.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole