Guvernul a dat undă verde proiectului de construcție a metroului pe magistrala M6, București – Aeroportul Otopeni, proiect blocat de Cătălin Drulă la începutul anului

Publicat: 02 oct. 2021, 17:15, de Aurel Drăgan, în News , ? cititori
Guvernul a dat undă verde proiectului de construcție a metroului pe magistrala M6, București - Aeroportul Otopeni, proiect blocat de Cătălin Drulă la începutul anului
Linia de metrou M5

Guvernul a aprobat în şedinţa de sâmbătă memorandumul privind dezvoltarea magistralei de metrou M6, astfel încât să fie asigurată legătura de la Bucureşti la Aeroportul Otopeni „Henri Coandă”, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionel Scrioşteanu.

Astăzi a fost aprobat în şedinţa de guvern memorandumul cu tema ‘Aprobarea măsurilor propuse privind opţiunile de dezvoltare a magistralei de metrou M6, sectorul Nord. Şi cele două puncte care concluzionează memorandumul sunt: continuarea proiectului integral al magistralei M6 prin accelerarea demersurilor de licitare, contractare a ambelor sectoare, de Nord şi Sud, şi corelarea viitoare a proiectului cu planurile de dezvoltare ale Aeroportului Henri Coandă, în vederea maximizării eficienţei investiţiei„, a declarat Ionel Scrioşteanu într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a expus şi câteva din motivele pentru care Guvernul a aprobat acest memorandum.

Primul ar fi că acest proiect face parte din Strategia de dezvoltare a transportului în regiunea Bucureşti-Ilfov, PMUD 2016 – 2030. Acest proiect, care, de fapt, este o extensie a magistralei M4 către Aeroportul Otopeni, va face legătura cu cele trei gări de pe traseu, Gara Progresul – Gara de Nord – Gara Băneasa, şi Aeroportul Otopeni. Încă un considerent care a fost luat în calcul este că se vizează o extindere a magistralei M6 de la terminalul 1 al aeroportului la viitorul terminal 2 al Aeroportului Otopeni. În ceea ce priveşte trenul Gara de Nord – Otopeni, noi considerăm că este complementară această investiţie, metrou – tren, datorită faptului că trenul Bucureşti – Otopeni poate viza şi cei 60% dintre călători ai Aeroportului Otopeni care nu sunt din Bucureşti. Piaţa de servicii care este deservită de Aeroportul Otopeni se extinde foarte mult în afara Bucureştiului. Tot nordul Bulgariei, de exemplu, vine şi zboară internaţional din Aeroportul Otopeni. Iar noua investiţie pe care o avem în derulare, semnată anul trecut, cu privire la legătura feroviară dintre Bucureşti şi Giurgiu va facilita accesul cetăţenilor din Bulgaria către Aeroportul Otopeni„, a explicat Scrioşteanu. 

Proiectul de extindere a metroului către Aeroportul Otopeni a fost blocat de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, care a justificat blocarea prin faptul că nu se justifică financiar și economic.