Guvernul a publicat criteriile de performanță pentru sporurile din fonduri europene

Publicat: 01 iul. 2025, 18:19, de Alice Călin, în ACTUALITATE , ? cititori
Guvernul a publicat criteriile de performanță pentru sporurile din fonduri europene

Guvernul condus de Ilie Bolojan a făcut publice criteriile de performanță care vor condiționa acordarea sporurilor pentru lucrul cu fonduri europene. Potrivit Ministerului Dezvoltării, noile reguli vor intra în vigoare de la 1 septembrie și vor înlocui sistemul actual, în care aceste beneficii erau acordate fără o evaluare clară a activității.

Criteriile de performanță, obligatorii pentru toți beneficiarii

Noul regulament prevede că sporurile vor fi acordate doar în baza unui raport de progres trimestrial, aprobat de ordonatorul de credite. Acest raport trebuie să demonstreze că au fost realizate progrese clare în proiectele finanțate din fonduri europene, fie prin documentație, fie prin execuție fizică.

Sporurile vor varia între 5% și 50%, în funcție de timpul efectiv lucrat lunar și de valoarea proiectului. De exemplu, un angajat care a lucrat cel mult 20 de ore pe lună va putea primi între 5 și 10% spor, în timp ce cei care muncesc peste 80 de ore pentru proiecte de peste 20 milioane lei vor putea primi până la 50%.

Condițiile impuse includ și praguri minime pentru progres de cel puțin 5% în execuția documentară sau 3% în execuția fizică. De asemenea, trebuie să fie recepționate cel puțin 3% din bunurile, serviciile sau lucrările prevăzute în proiect, în funcție de complexitate.

Răspundere solidară și verificare de către Curtea de Conturi

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a explicat că aceste măsuri introduc meritocrația în administrația publică.

Cei care contribuie semnificativ la implementarea proiectelor europene vor fi recompensați pe măsură. Nu mai este suficient să fii doar pe listă”, a precizat el.

Curtea de Conturi va avea dreptul să verifice rapoartele de progres. Dacă se constată că nu reflectă realitatea, răspunderea revine în solidar întregii echipe de proiect, persoanelor care au avizat și ordonatorului de credite. Scopul este ca fondurile publice să fie folosite în mod just și responsabil.

Noile reguli marchează o schimbare importantă în modul de remunerare a funcționarilor implicați în atragerea fondurilor europene și încurajează eficiența și implicarea activă în fiecare etapă a proiectelor.