Guvernul alocă 727 milioane de lei pentru supraviețuirea a peste 3.000 de localități

Publicat: 25 oct. 2022, 15:28, de Cezar Amariei, în ESENȚIAL
Guvernul alocă 727 milioane de lei pentru supraviețuirea a peste 3.000 de localități
Ședință guvern Ciucă

Peste 3.000 de localități și nouă consilii județene primesc aproape trei sferturi de miliard de lei pentru cheltuieli urgente, cum ar fi plata salariilor, a iluminatului public sau a salubrizării.

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), Guvernul a alocat, în ședința de marți, 727 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru 3.080 de unități administrativ-teritoriale.

Conform reprezentanților ministerului, fondurile au fost alocate la solicitarea autorităților locale pentru asigurarea cheltuielilor de funcționare și dezvoltare ale autorităților administrației publice locale până la sfârșitul anului 2022.

„Prin proiectele de hotărâre transmise s-au solicitat sume pentru unitățile administrativ-teritoriale pentru care nu a fost posibilă, din bugetele proprii, finanțarea pentru unele categorii de cheltuieli de strictă necesitate precum cheltuieli de funcţionare (salarii, iluminat public, salubritate etc.), sentințe, cofinanțarea proiectelor, asigurarea cu energie termică a instituțiilor publice, corecții financiare, cheltuieli de capital, cât şi alte cheltuieli neprevăzute”, se arată într-un comunicat de presă transmis de MDLPA.

Astfel, potrivit actului normativ adoptat, 9 consilii județene, precum și sectorul 6 al municipiului București, 83 de municipii, 206 orașe și 2.781 de comune primesc finanțare. În general, sumele primite de municipii sau orașe sunt situate în jurul sumei de 300.000 de lei în vreme ce la comune de aproximativ 200.000 de lei.