Guvernul alocă fermierilor un sprijin excepțional pentru motorină

Guvernul a aprobat, joi, Hotărârea privind acordarea unui sprijin de urgență pentru sectorul vegetal – cereale și semințe de oleaginoase. Sprijinul unitar excepțional este acordat sub formă de grant și are o valoare de 2 lei/litru de motorină.

Ajutorul se alocă pentru o cantitate totală de 152,4 milioane de litri de motorină care poate fi utilizată pentru culturile de porumb, orz, rapiță, floarea-soarelui. Sprijinul este suplimentar sumei alocate pentru rambursarea accizei la motorina folosită în agricultură, prin care fermierii au primit deja, pentru anul 2022, 1.63 lei/litrul de motorină.

Beneficiarii sprijinului de urgență sunt producătorii agricoli, indiferent de forma de organizare, care au depus o  cerere unică de plată în anul 2022, pentru o suprafața determinată de minimum 1 ha în cadrul ajutorului național tranzitoriu 1, pentru una sau mai multe dintre culturile de porumb, orz, rapiță, floarea-soarelui și care au depus în anul 2023 cerere de plată pentru intervențiile din sectorul vegetal, până la termenul limită de depunere.

Prin adoptarea acestui act normativ, o parte dintre fermierii români din sectorul vegetal beneficiază de un sprijin total din partea Guvernului de 3,63 de lei/litrul de motorină folosit în lucrările agricole efectuate în anul 2022, ceea ce înseamnă cam jumătate din prețul carburantului”, a declarat ministrul Florin Barbu.

Suma alocată acestei scheme de sprijin se ridică la 304,9 milioane lei, din care 147,1 lei FEGA și 157,7 milioane lei de la bugetul de stat.

Sprijinul, acordat în baza Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/1343 al Comisiei din 30 iunie 2023, are în vedere compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal pentru pierderile economice cauzate de creșterea importurilor de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina.

Autoritatea responsabilă cu implementarea sprijinului de urgență este Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură. Plata ajutorului se va face până la data de 31 decembrie 2023.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale derulează în continuare Programul de rambursare a accizei la motorina folosită în agricultură, prin care fermierii au primit deja, pentru anul 2022, 1.63 lei/litrul de motorină utilizată în agricultură. Sprijinul de urgență prevăzut în prezentul act normativ este suplimentar ajutorului de stat amintit, arată reprezentanții Ministrului Agriculturii.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole