Guvernul Bolojan vrea să crească numărul de elevi din clasă

Publicat: 06 iul. 2025, 07:39, de Alice Călin, în ACTUALITATE , ? cititori
Guvernul Bolojan vrea să crească numărul de elevi din clasă
Sursa foto: freepik.com / Creșterea numărului de elevi va avea efecte negative

Numărul de elevi din clasele școlare ar putea fi majorat începând cu anul școlar 2025–2026, conform unui proiect de lege sprijinit de Guvernul condus de Ilie Bolojan. Modificările s-ar putea aplica tuturor nivelurilor de învățământ preuniversitar, de la grădiniță până la postliceal. Acestea presupun creșterea limitei de elevi din fiecare clasă sau grupă.

Numărul de elevi din fiecare clasă va crește

Potrivit proiectului citat de stiripesurse.ro, la fiecare clasă se vor adăuga doi elevi în plus față de limita actuală. Măsura face parte dintr-un pachet de eficientizare bugetară care, potrivit estimărilor Guvernului, va reduce cheltuielile publice cu un impact de 0,21% din PIB în 2026.

Modificările ar urma să se aplice treptat, de la grupele mici din educația timpurie până la liceu și postliceal. De exemplu, în clasele de liceu media va urca de la 22 la 23, cu un maxim de 30 de elevi într-o clasă. În cazul învățământului postliceal, clasele vor putea ajunge până la 32 de elevi. Pentru cliclul gimnazial, de la 10–26 elevi într-o clasă, numărul acestora va crește la 12–28.

Sindicatele din educație, îngrijorate de consecințe

Specialiștii în educație atrag atenția că această măsură va atrage multiple efecte negative. Pentru început, reducerea numărului de clase va duce implicit la scăderea numărului de ore alocate fiecărui profesor. Cum Guvernul a propus deja creșterea normei de predare la 20 de ore, impactul asupra personalului din învățământ va fi dublu. Multor profesori le va fi aproape imposibil să își atingă norma, chiar și în mai multe școli.

Mai mult, clasele mai numeroase ar putea afecta calitatea actului educațional. Profesorii vor avea mai puține resurse pentru sprijin individual. Cei mai afectați vor fi elevii cu dificultăți de învățare.

Proiectul vine într-un moment cum nu se poate mai prost, din moment ce înscrierile pentru anul școlar 2025-2026 sunt deja făcute. Dacă legea intră în vigoare înainte de toamnă, ar putea fi necesară reîmpărțirea elevilor și profesorilor, ceea ce ar produce efecte logistice semnificative.