Guvernul francez: Naționalizarea EDF nu va duce la scumpirea facturilor la energie pentru gospodării

Planificata naţionalizare a grupului de utilităţi Electricite de France SA (EDF) nu va avea ca rezultat majorarea facturilor la electricitate pentru gospodăriile franceze, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Guvernului, Olivier Veran, transmite Reuters.

„Naţionalizarea EDF nu va avea impact asupra costului electricităţii pentru poporul francez”, a afirmat Veran la postul de televiziune LCI.

„Pot să vă confirm astăzi că statul intenţionează să controleze 100% din capitalul EDF. Trebuie să avem control deplin asupra producţiei noastre de electricitate şi a performanţelor sale. Trebuie să ne asigurăm suveranitatea în faţa consecinţelor războiului şi a provocărilor colosale care vor veni”, a anunţat miercuri premierul Franţei, Elisabeth Borne, în Parlament.

Joi, Guvernul francez şi EDF au anunţat că sunt în căutarea unui nou şef care să reformeze compania şi să construiască mai multe reactoare nucleare.

Guvernul de la Paris este deja cel mai mare acţionar la EDF, cu o participaţie de 84%. EDF trece în prezent printr-o perioadă dificilă după ce a fost afectat de decizia Guvernului francez care a obligat EDF să vândă mai multă energie electrică la preţuri reduse, în ideea de a proteja consumatorii şi companiile de creşterea preţurilor la energie.

EDF a fost înfiinţat în 1946 când Franţa a creat un monopol de stat în domeniul electricităţii care regrupa peste 1.000 de companii implicate în producţia, transportul şi distribuţia de energie electrică. Primul reactor nuclear din Franţa a început să funcţioneze în 1963 iar un deceniu mai târziu EDF a început să îşi extindă rapid capacităţile de producţie a energiei nucleare.

Franţa a început să liberalizeze piaţa de electricitate în 2004 şi un an mai târziu a listat EDF la bursă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este candidatul AUR la șefia Consiliului Județean Maramureș

În deplasările sale prin țară, liderul AUR George Simion urmărește și identificarea unor candidați pentru alegerile locale, atât la primării, dar și la consiliile...
Justiție CCR

Surpriză: Cine sunt judecătorii pensionari respinși de CSM la examenul de...

Mai mulți magistrați pensionari s-au prezentat în urmă cu câteva zile la CSM la examenul de reîncadrare în sistem, însă nu a fost cu...