Guvernul mai face o concesie: după industria jocurilor de noroc, vine rândul și pentru băncile mici

Publicat: 06 iul. 2025, 13:25, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Guvernul mai face o concesie: după industria jocurilor de noroc, vine rândul și pentru băncile mici

După ce a decis să relaxeze regimul fiscal pentru operatorii de jocuri de noroc, Guvernul îndulcește acum și condițiile pentru o parte dintre instituțiile bancare. Mai exact, băncile mici, care au o cotă de piață mai mică de 0,2% din totalul activelor nete ale sistemului bancar românesc, vor plăti doar un impozit de 2% pe cifra de afaceri, în loc de 4%, așa cum fusese prevăzut inițial pentru întregul sector.

Taxa rămâne temporară, dar are impact bugetar major pentru băncile mici

Măsura a fost introdusă în forma finală a proiectului de lege adoptat vineri de Guvern. Documentul urmează să fie promovat prin angajarea răspunderii în Parlament și face parte dintr-un pachet fiscal revizuit care prevede o serie de taxe noi sau ajustate, cu scopul de a echilibra bugetul de stat.

Potrivit textului adoptat de Executiv, instituțiile de credit care se încadrează în pragul stabilit vor fi impozitate suplimentar, pe lângă impozitul pe profit, cu un procent redus pe cifra de afaceri:

„2%, pentru perioada 1 iulie 2025 – 31 decembrie 2026 inclusiv, pentru instituțiile de credit – persoane juridice române și sucursalele din România ale instituțiilor de credit – persoane juridice străine, care dețin o cotă de piață mai mică de 0,2% din totalul activelor nete ale sectorului bancar din România, calculată ca medie aritmetică a cotelor de piață ale instituției de credit/sucursalei, din anul precedent celui de calcul”, se arată în forma oficială a proiectului.

Forma inițială a pachetului fiscal anunțat de Guvern prevedea o taxă de 4% pe cifra de afaceri aplicabilă tuturor băncilor, atât pentru semestrul al doilea din 2025, cât și pentru întreg anul 2026. Ulterior, în urma discuțiilor și revizuirii proiectului, Guvernul a decis să mențină această taxă doar pentru băncile mari, în timp ce pentru cele mici se aplică un regim diferențiat: 2% constant, pe toată perioada 1 iulie 2025 – 31 decembrie 2026.

Guvernul își asumă răspunderea în Parlament

În cazul băncilor mari, impozitul se reduce progresiv: de la 2% în 2025, la 1% în 2026. Astfel, deși temporară, noua taxă generează un impact semnificativ pentru bugetul de stat.

Conform estimărilor prezentate de Guvern, doar în anul 2025, fără a lua în considerare reducerea aplicată băncilor mici, taxa bancară ar urma să aducă la buget aproximativ 2 miliarde de lei.

Noua schemă de impozitare urmează să fie adoptată prin procedura angajării răspunderii. Această metodă permite Guvernului să evite dezbaterile parlamentare extinse și să adopte măsura rapid, în ciuda potențialelor obiecții ale partidelor din opoziție sau ale reprezentanților sectorului bancar.

Reducerea impozitului pentru băncile mici vine într-un context în care Guvernul a mai făcut concesii în pachetul fiscal recent: printre acestea se numără amânarea sau relaxarea unor măsuri privind taxarea industriei de jocuri de noroc și a microîntreprinderilor.