Guvernul nu mai poate suporta plafonarea la curent și gaze! Cere bani de la UE

Publicat: 15 mai 2023, 18:57, de Cristian Matache, în POLITICĂ , ? cititori
Guvernul nu mai poate suporta plafonarea la curent și gaze! Cere bani de la UE

O delegație a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, condusă de ministrul Marcel Boloș, efectuează în perioada 15-18 mai o vizită de lucru la Bruxelles și Luxemburg, în cadrul căreia au loc întrevederi cu înalți reprezentanți ai Comisiei Europene.

Delegația română va încerca, printre altele, să discute despre posibilitatea rambursării cheltuielilor plătite prin Ministerul Energiei, de la bugetul de stat, prin Fondul de tranziție energetică, către furnizorii de energie electrică și gaze naturale în numele IMM-urilor, în baza schemei de plafonare a prețurilor stabilită de Guvern prin OUG 27/2022.

”Astfel, prin rambursarea sumelor deja plătite de la bugetul de stat, din fonduri europene, ar crește capacitatea României de a asigura în continuare sumele necesare acoperirii costurilor suplimentare, realizate la nivelul întreprinderilor”, se arată într-un comunicat al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Cu alte cuvinte, Guvernul nu mai poate susține plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale și cere ajutor de la UE.

Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze presupune că nu se mai plătesc prețurile de pe piața liberă ci anumite sume fixate de lege în funcție de consum. Diferența dintre prețul pe piața liberă și aceste niveluri impuse este suportată de către stat prin plata către furnizori. Pentru că aceste compensații sunt plătite cu foarte mare întârziere, mulți furnizori nu au avut capacitatea să suporte plata achiziției de curent sau gaze și au ieșit de pe piață, generând o problemă majoră în sectorul energiei.

Acum nici statul nu mai are bani, cum nici furnizorii n-au mai avut. Iar soluția este UE.

De altfel, ”ordonanța austerității”, aprobată recent de către Cabinetul Ciucă, stipulează că, dacă nu se strâng suficienți bani din supraimpozitarea producătorilor de energie și gaze, ministerele Energiei și Muncii vor putea juridic să acorde și din bugetele proprii compensațiile cuvenite furnizorilor de profil, însă fără să fie identificate resurse destinate acestui scop în cele două bugete.

Doar că Ministerul Energiei a spus că nu are bani, potrivit Consiliului Economic și Social: ”Conform avizului Ministerului Energiei aferent proiectului de act normativ, acesta semnalează că nu dispune de resurse financiare pentru implementarea măsurilor propuse. În momentul de față, așa cum menționează și avizul, ministerul înregistrează datorii restante față de furnizori, în contul schemei de compensare, de 1.338.151 mii lei, în condițiile în care, oricum, furnizorii de energie înregistrează o întârziere la plată, în medie, de trei-patru luni, ultima raportare a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei fiind la nivelul lunii decembrie 2022. Prin urmare, există un risc ridicat pentru securitatea alimentării cu energie, în condițiile în care Guvernul intenționează să își asume o serie de măsuri despre care Ministerul Energiei declară că nu le poate pune în aplicare. În absența identificării unor surse realiste de finanțare pentru decontarea schemelor de compensare, proiectul de ordonanță de urgență prezintă riscuri semnificative și poate conduce la blocaje în sectorul energetic, fiind necesară, pe cale de consecință, identificarea unor soluții viabile pentru alocarea/suplimentarea în mod adecvat a bugetelor ministerelor care asigură decontarea acestor plăți″, se menționează în avizul CES pe proiectul de OUG.