Guvernul pregătește majorarea TVA pentru HoReCa, patronatele și Radu Oprea avertizează că măsura ar lovi direct populația
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/08/tva-21-la-suta-ILUSTRATIE_TVA_STOC_EDITORIAL_10_INQUAM_Photos_Octav_Ganea.jpg)
Litoralul românesc s-a confruntat în această vară cu un număr mai mic de turiști decât anul trecut, iar în acest context orice majorare a TVA pentru sectorul HoReCa ar fi o greșeală, avertizează Radu Oprea, secretarul general al Guvernului. Oficialul a subliniat că măsura ar putea afecta atât antreprenorii din turism, cât și competitivitatea României în raport cu țările vecine.
Radu Oprea: „Ar fi o greșeală”
„Am fost şi am vorbit cu foarte mulţi antreprenori din Horeca în ultima perioadă. Litoralul de anul ăsta nu pare să fi avut aceeaşi încărcare ca anul trecut. Eu cred că trebuie făcut o analiză foarte serioasă asupra cauzelor şi în funcţie de acest lucru decis asupra creşterii sau nu a TVA-ului pentru Horeca. Personal, nu cred că este benefică o astfel de măsură pentru Horeca, pentru cei care au investit în turism în România”, a declarat Oprea.
El a mai spus că România riscă să piardă teren în fața Bulgariei și Ungariei, state care aplică deja cote reduse de TVA pentru ospitalitate.
„Avem potenţial foarte mare şi trebuie să fim şi într-o zonă de concurenţă dacă vreţi, că ea este reală, cu celelalte state care ne sunt vecine. Şi dacă ne uităm există TVA-ul diferenţiat pentru Horeca şi în Bulgaria şi în Ungaria şi în celelalte state membre. Şi atunci cred că trebuie să găsim o decizie înţeleaptă. Personal, cred că este suficient cât a crescut TVA-ul în Horeca”, a adăugat secretarul general al Guvernului.
Patronatele cer stoparea planurilor Guvernului
Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR) atrage atenția că planurile Guvernului Bolojan de a majora TVA în HoReCa, de la 1 ianuarie 2026, ar putea afecta definitiv industria. Într-un comunicat oficial, federația avertizează că prețurile la restaurante, hoteluri, cafenele, dar și la evenimente precum nunți și botezuri, vor crește inevitabil, ceea ce va determina populația să caute alternative în afara țării.
„Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR) avertizează că planurile Guvernului de a majora TVA în sectorul HoReCa, de la 1 ianuarie 2026, ar putea distruge definitiv competitivitatea industriei şi ar penaliza direct populaţia”, se arată în poziția transmisă public.
Președintele FPIOR, Valentin Șoneriu, a subliniat că o eventuală creștere a TVA nu va fi suportată de companii, ci de consumatori.
„Nu e om în România care să nu ajungă, la un moment dat, într-o unitate de alimentaţie publică. Asta înseamnă că fiecare cetăţean va plăti mai mult. Statul nu ia de la HoReCa, ia din buzunarul populaţiei”, a declarat Șoneriu.
„Ultimul cui în coșciugul industriei”
Reprezentanții federației consideră că o astfel de măsură ar fi echivalentă cu „ultimul cui în coșciugul industriei”. Aceștia atrag atenția că prețurile vor deveni nesustenabile pe fondul altor costuri deja ridicate, precum energia, salariile sau chiriile.
„Spirala e periculoasă: TVA mai mare, costuri fixe tot mai ridicate (energie, salarii, chirii) şi producători locali de alimente tot mai necompetitivi. Nu poţi gestiona un TVA ridicat, într-o economie deschisă. E nevoie de un teren de joc egal în Europa, dar Guvernul face exact invers”, a avertizat Valentin Șoneriu.
Industria ospitalității reclamă lipsa unei strategii coerente și acuză Guvernul că transformă HoReCa într-un sector de sacrificiu, deși acesta generează locuri de muncă și contribuie la atractivitatea turistică a României.