Guvernul se laudă cu disciplina financiară, dar a angajat 10.000 de bugetari în 2023

Reforma actualilor guvernanțí este doar de fațadă și numai pe hârtie. Realitatea din teren este alta. Anul acesta au fost angajați peste 10.000 de bugetari, numai în primele zece luni, ceea ce înseamnă cam 1.000 de angajați în plus în fiecare lună.

De câteva luni încoace, guvernanții vorbesc numai despre reforme bugetare peste reforme bugetare și fiscale, iar angajații de la stat plâng pe holurile instituțiilor publice, de sare cămașa de pe ei, și se vaită cât de oropsiți sunt, Doamne, ei! Mai că îți vine să le plângi de milă. Adevărul este, însă, altul.

Austeritate? Da! Dar nu la bugetari!

Potrivit datelor publicate de Ministerul de Finanțe, România are în aparatul bugetar circa 1.290.000 de angajați, dintre care 822.000 de persoane lucrează în administrația centrală, iar restul de 466.000 lucrează în administrația locală. Și pe ce salarii?! Comparativ cu anul trecut, la ora actuală avem cu 10.700 mai mulți angajați în sectorul bugetar, iar asta arată că în primele zece luni din 2023 s-au angajat la stat cam 1.000 de oameni lunar. Noile angajări au presupus cheltuieli de personal cu aparatul bugetar care au costat statul român peste 108 miliarde de lei, adică 6,8% din PIB. Este vorba despre o creștere de 10,8%-11%, față de aceeași perioadă a anului trecut. Și când te gândești că Guvernul a promis îndreptarea lucrurilor și reduceri de posturi în instituțiile de stat!

Bugetarii sunt „mai egali” decât alții

Mai mult, guvernul a dat termen până la 31 decembrie tuturor ministerelor să vină cu un plan de reorganizare și restructurare. Unde este această reformă și restructurare, sau cum vreți să îi spuneți? S-a pierdut pe drum, după cum pierdută este și „ordonanța austerității” dată prin mai 2023 și care anunța înghețarea angajărilor în domeniul public. Cine o găsește, să știe că a fost declarată nulă! Nulă și neaplicabilă exact în cazul angajaților din instituțiile publice, că pentru particulari legea austerității e lege! Toți cetățenii României sunt egali în drepturi, dar bugetarii sunt „mai egali” decât alții!

Mai multe articole...

Cele mai citite articole