Guvernul pune la bătaie 11,3 miliarde de lei pentru ”Masa sănătoasă” în școli, în următorii 4 ani

Publicat: 10 ian. 2024, 09:04, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Guvernul pune la bătaie 11,3 miliarde de lei pentru ”Masa sănătoasă” în școli, în următorii 4 ani

Guvernul pregătește implementarea programului național ”Masa sănătoasă” în 450 unități școlare de stat, costul unei mese fiind de 15 lei, cu TVA.

Guvernul, prin Ministerul Educației, a elaborat un proiect de Hotărâre de instituire a programului național ”Masa sănătoasă”. Conform notei de fundamentare a proiectului, acest program constă în acordarea zilnică, cu titlu gratuit a unui suport alimentar constând într-o -masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.

Numărul de beneficiari se stabilește la data de 1 februarie a fiecărui an pentru anul școlar următor și acesta va crește anual astfel încât Programul național ”Masă sănătoasă” să fie generalizat, la nivelul întregii țări, pentru toți beneficiarii primari, până la debutul anului școlar 2029-2030. Selecția unităților de învățământ incluse în Programul național ”Masă Sănătoasă” se face de către inspectoratele școlare județene/al Municipiului București (ISJ/ISMB) pe baza unor criterii ce vizează diminuarea riscului de excluziune și de abandon școlar care grefează asupra populației școlare din medii dezavantajate geografic, economic sau social, criterii care sunt aprobate prin ordin al ministrului educației.

În scopul asigurării continuității intervenției, acordate prin Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat, cele 450 de unități de învățământ preuniversitar beneficiare, aprobate prin HG nr. 999/2023 pentru aprobarea Listei unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor și a unităților-pilot în care se implementează Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat, a numărului de beneficiari, a sumei necesare pentru finanțarea Programului în anul 2023 și a repartizării acesteia pe unități/subdiviziuni administrativ-teritoriale, sunt incluse, de drept, în Programul ”Masă sănătoasă”, începând cu data de 1 ianuarie 2024 a anului școlar 2023-2024.

Pentru menținerea sănătății preșcolarilor și elevilor în cadrul Programului național ”Masă sănătoasă”, Guvernul spune că se vor distribui numai produse alimentare obținute în unități autorizate/înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, în conformitate cu prevederile legislației sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor în vigoare.

Controlul respectării prevederilor legislației în vigoare privind condițiile igienico-sanitare prin care masa caldă sau, după caz, pachetul alimentar, spune Guvernul, este oferită/oferit elevilor/preșcolarilor, precum și al respectării unei alimentații sănătoase în unitățile de învățământ preuniversitar se exercită de către personalul împuternicit de Ministerul Sănătății, din cadrul Inspecției Sanitare de Stat și al direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București, pentru masa caldă distribuită sau, după caz pachet distribuit în spațiul de învățământ preuniversitar.
Pentru promovarea principiilor unei alimentații sănătoase și a obiectivelor de dezvoltare durabilă, Programul național ”Masă sănătoasă” este însoțit și de măsuri educative extracurriculare și extrașcolare, desfășurate independent sau integrat, în unitățile de învățământ preunivetșitar, în cadrul programelor: ”Școala Altfel” și ”Săptămâna verde.

Cât va costa ”Masa sănătoasă”

Conform notei de fundamentare, în perioada 2024-2027, programul ”Masa Sănătoasă” va primi 11,3 miliarde de lei. După cum se vede mai jos, sumele vor crește de la an la an.

Finanțarea Programului Național ”Masă sănătoasă” se asigură de la bugetul de stat din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București, în cuantumul stabilit anual, pentru anul școlar următor: prin Legea bugetului de stat, proporțional cu numărul de beneficiari din anul școlar următor și poate fi completată de unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor. Unitățile/subdiviziuniie administrativ-teritoriale ale municipiilor, care dispun de mijloacele necesare preparării și distribuirii mesei calde sau, după caz, a pachetelor alimentare, pot utiliza sumele alocate, în scopul creșterii calității acestora.

Ministerul Educației și inspectoratele școlare județene/al Municipiului București (ISJ/ISMB) au atribuții de monitorizare și evaluare a programului. național ”Masă sănătoasă”.

Pentru evaluarea PNMS se stabilesc, prin ordin al ministrului educației, indicatorii de eficiență și de impact, precum și modelul de raport pe care trebuie să elaboreze unitățile de învățământ preuniversitar, ISJ/ISMB, respectiv Ministerul Educației.