Habarnam în pandemie: Ministrul Sănătății nu știe dacă procedura de raportare a deceselor Covid – 19 respectă reglementări internaționale

După mai bine de o sută de zile de când este în conducerea Ministerului Sănătății și în plin scandal al modului de raportare al deceselor generate de Covid – 19, Ioana Mihăilă nu știe dacă procedura de raportare din România urmează vreun standard sau vreo recomandare a unui for internațional ori a fost gândită doar la nivel local.

Joi dimineață, actualul ministru al Sănătății, anterior secretar de stat în această instituție, a prezentat datele unui raport referitor la modul de raportare a deceselor provocate de noul coronavirus.

Întrebată de puterea.ro dacă modalitatea românească de raportare, ce a generat atâtea confuzii și nenumărate scandaluri politice, este conform unor directive sau recomandări ale unor foruri internaționale, Mihăilă a recunoscut până la urmă că nu știe:

„Reporter: Există o procedură de raportare agreată la nivel internațional sau recomandată de organisme internațional ori procedura de raportare, în cazul României, au făcut-o instituțiile…

Ioana Mihăilă: Procedurile de raportare făcute la solicitarea comandantului acțiunii și legiferate prin Ordinul 1829, actualizat, din 2020, reglementează raportarea la nivel național. Voi întreba Institutul Național de Sănătate Publică dacă acest proces de raportare, de la noi din țară, este concordant cu cele care se utilizează la nivel internațional.

R.: Dar nu știți dacă există niște recomandări internaționale?

I.M.: Specialiștii de la Institutul Național de Sănătate Publică sunt cei care analizează aceste date și mă voi asigura, pe cât posibil, că procedurile de la noi din țară sunt concordante cu cele recomandate la nivel internațional.

R.: Întrebarea era dacă știți, nu dacă veți întreba.

I.M.: Cred că răspunsul se subînțelege”.

Ioana Mihăilă a ocupat, din 1 februarie 2021, funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătății, condus atunci de Vlad Voiculescu. I-a luat locul din 21 aprilie, după demiterea acestuia.

Nici fostul ministru nu a știut să ofere date legate de achizițiile făcute în timpul mandatului său. Întrebat de puterea.ro câte paturi destinate secțiilor de terapie intensivă s-au cumpărat ori câte angajări s-au făcut la ATI în perioada în care a condus destinele sănătății românești, Voiculescu a recunoscut că nu știe.   

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole