Hackerii ruşi din grupul NoName, vizaţi de o amplă anchetă internaţională: şapte mandate de arestare, reţea de voluntari coordonată pe Telegram

Publicat: 17 iul. 2025, 11:16, de Ionut Jifcu, în Internațional , ? cititori
Hackerii ruşi din grupul NoName, vizaţi de o amplă anchetă internaţională: şapte mandate de arestare, reţea de voluntari coordonată pe Telegram

Autorităţile din Germania şi Spania au emis şapte mandate de arestare pentru presupuşi membri ai grupului pro-rus de hackeri NoName057(16), acuzaţi de atacuri cibernetice împotriva infrastructurii critice, companiilor energetice, producătorilor de armament şi instituţiilor publice din Europa.

Mandate de arestare

Ancheta a fost coordonată de Europol, cu participarea autorităţilor judiciare şi de poliţie din SUA, Franţa, Suedia, Italia, Olanda şi Elveţia. Marţi, au fost percheziţionate 24 de locaţii, inclusiv în Germania, unde s-au desfăşurat descinderi în Berlin şi Bavaria. Germania a emis şase mandate, cinci dintre ele fiind făcute publice, iar Spania a emis un al şaptelea.

Potrivit procurorilor, grupul NoName a folosit Telegram pentru a mobiliza peste 4.000 de voluntari, care şi-au oferit calculatoarele pentru a lansa atacuri DDoS asupra serverelor guvernamentale şi ale unor companii strategice. Printre locaţiile percheziţionate se numără şi adrese ale acestor voluntari, recrutaţi din grupuri de chat, reţele sociale şi forumuri de gaming.

„Scopul atacurilor asupra ţintelor germane era de a atrage atenţia presei şi, astfel, de a influenţa procesul decizional politic şi social din Germania”, au transmis autorităţile.

Gruparea, susţinătoare a Rusiei

Grupul NoName este cunoscut pentru susţinerea intereselor Rusiei şi a fost implicat în atacuri informatice împotriva Ucrainei, precum şi împotriva site-urilor guvernamentale, bancare, din domeniul sănătăţii şi telecomunicaţiilor din mai multe ţări europene care sprijină Kievul.

Autorităţile italiene au precizat că organizaţia folosea criptomonede pentru recompensarea participanţilor şi deţinea o linie centrală de comandă şi control în Federaţia Rusă. De asemenea, hackerii operau o reţea de boţi, formată din sute de servere infectate cu malware, pentru a amplifica atacurile.

Cehia, Finlanda, Lituania şi Polonia au contribuit şi ele la anchetă. Procurorii germani şi Europol au făcut publice numele şi fotografiile a cinci suspecţi, toţi cetăţeni ruşi şi rezidenţi în Rusia. Un al şaselea mandat emis de Germania rămâne secret, iar al şaptelea, emis de Spania, vizează o altă persoană implicată în activităţile grupului.