Hai la masă!

Știu, e cald, e vipie, e vară în adevăratul sens al cuvântului. Și, parcă, pe căldura asta, nici nu intră bine dumicatul. Dar mi s-a înșurubat în minte gândul că, tare bună ar fi acum, taman acum, o ciorbă de cocoș de țară, cu borș – că am huște – și tăiței de casă.

Și, poate, la felul al doilea, o tocăniță. Cu salată de ardei capia, taman copți pe grătar cu lemne, alături. Și, musai, cu mămăliguță caldă. Că, pe acolo pe unde m-am fâțâit în vacanță, ori nu aveau mămăligă, ori era la fel de scumpă ca vita Kobe. Așa că, am rămas cu gândul la ea, ca la, cum zice poporul, o buruiană de leac.

Nu știu dacă mănânc de mă rup, dar de făcut, clar, fac. Deci și carevasăzică, hai la masă, prietene! Care te bagi? Care vrei? Suntem, pe cuvânt, gazde bune. Cine a fost la noi, știe. Hai, care vii? Prăjituri n-am, că de cocăreală pe căldurile astea, nu stau. Abia să intru în bucătărie pentru ciorba aia, darmite să mai și cocăresc ceva pe acolo.

Dar am pepene dulce și rece. Om găsi ceva fructe în livadă și, serios, am câteva sortimente de înghețată în congelator. Sucuri, de asemenea, făcute din fructe proaspete, fără conservați, am la rece. Cât privește băuturile alcoolice, mă bazez pe soțul meu. Trebuie că are el ceva la beci, în toate sticlele, damigenele, bidoanele, budanele, butoaiele de care mă tot încurc pe acolo.

Plus că, bonus, taman face țuica. Deci, tratația, din toate punctele de vedere, e asigurată. Dacă nu vreți manele, că de-astea n-am – regele manelelor să trăiască, săracul, că n-am nimic cu el – și nu ascultăm așa ceva, s-o găsi și ceva muzică bună, care să facă să alunece mai ușor paharul cu vin pe gât.

Dacă n-am zis, vorba răposatului Pruteanu, repet: care vii, prietene? Pun masa afară, în chioșc, să intre răcoarea peste noi. Invitația e lansată. Eu mă duc să mă apuc de treabă.  Ciorba de cocoș, și mămăliga, și tocănița nu se fac singure. Și, vorba știu eu cui, dați un țignal, dacă veniți la masă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Aeroportul Otopeni – Haos, bătaie de joc, indiferență și multă așteptare

Încă o „performanță” marca Mîndrescu: de mai bine de o jumătate de an, plecarea, dar mai ales sosirea, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, fost...