„Hambarul Blindat”: soluția rusească de protecție a tancurilor stârnește râsul și mila

Publicat: 27 mai 2024, 06:41, de Radu Caranfil, în Război Ucraina , ? cititori
„Hambarul Blindat”: soluția rusească de protecție a tancurilor stârnește râsul și mila

S-o recunoaștem din start: arată ca naiba. Am putea spune că, totuși, e vorba despre război și acolo nu contează prea mult aspectul estetic. Într-o demonstrație incredibilă de adaptabilitate, armata rusă a decis să reinventeze conceptul de suprablindaj, creând ceea ce acum este cunoscut ca „Hambarul Blindat” sau „Tsar-Barbecue”. Această minunăție tehnologică este rezultatul unei serii de improvizații destinate să protejeze vehiculele militare de atacurile cu drone. Dacă până acum tancurile erau sinonime cu puterea brută și eficiența letală pe câmpul de luptă, noile prototipuri rusești par să împrumute mai degrabă din designul arhitectural al unui hambar de la țară.

Să ne imaginăm un pic cum funcționează pe câmpul de luptă acest obiect târâtor neidentificat. E greoi, consumă de două-trei ori mai mult combustibil, fiindcă trebuie să care și scufița metalică de supra-protecție. Vizibilitate spre inamic… slabă de tot. Deschidere de unghi de tir al turelei… poate un 45 de grade, cu bunăvoință. La partea bună hai să trecem, totuși, faptul că probabil evită anumite atacuri. Dar ce e în sufletele tanchiștilor. Hmm, de-aia crește producția de vodcă, să mai ia, bieții, nițică inimă. Pentru că din hambar nu scapă nimeni în caz de lovitură directă.

O transformare de poveste

Totul a început când un vehicul blindat T-80 al armatei ruse a fost avariat în luptă. În loc să repare tancul în mod convențional, armata rusă a decis să-l protejeze cu un cocon blindat suplimentar. Astfel, sub plăcile de blindaj se ascunde un tanc cu o carcasă ce amintește mai mult de o casă decât de un vehicul militar de ultimă generație. Conform publicației Meduza, creatorii săi sunt chiar mândri de această realizare, poreclind T-80-ul modificat „Tsar-Barbecue”.

Răspunsul ucrainean: umor și ironie

Bineînțeles, armata ucraineană nu a ratat ocazia de a râde de inovația rusească, numind acest vehicul „hambar blindat”. În timp ce soldații ruși sunt ocupați să-și monteze aceste structuri ciudate pe tancuri, ucrainenii privesc și se amuză, probabil între două atacuri cu drone bine țintite.

Problema „Grătarelor Țar

Nu este de mirare că aceste „grătare” blindate vin cu setul lor unic de provocări. Dacă tancurile convenționale sunt construite pentru a fi mașini de război eficiente, capabile să-și rotească turelele și să efectueze foc de artilerie cu precizie, „șoproanele blindate” rusești sunt mai mult ca niște cutii fixe și greoaie. Aceste vehicule nu mai pot îndeplini funcțiile de bază ale unui tanc, transformându-se într-un fel de monumente mobile ale inovației dubioase.

Invenția merge mai departe! A la russe!

Rusia a pierdut, de la începutul războiului din Ucraina, câteva mii de vehicule blindate. Până când se va găsi o soluție mai bună împotriva atacurilor cu drone, astfel de vehicule blindate improvizate vor continua să își facă apariția pe câmpul de luptă. Este un testament al creativității în fața necesității și al disperării de a proteja echipamentele militare prețioase, chiar dacă rezultatul este un hibrid hilar între un tanc și un hambar.

Un viitor îndoielnic

Este fascinant să vedem cum inovațiile tehnologice pot lua forme atât de neașteptate și, uneori, atât de ridicole. În loc să ne îndreptăm spre o eră a războiului high-tech dominată de drone și inteligență artificială, suntem martorii unei reveniri la tehnici de protecție care par inspirate din vremuri medievale. „Hambarul Blindat” este dovada că, în război, orice este posibil – chiar și transformarea unui tanc într-un monstru blindat ce pare scos dintr-un coșmar rural.

Așadar, data viitoare când vedeți un tanc pe câmpul de luptă, nu fiți surprinși dacă arată ca o mică fermă mobilă. Până la urmă, creativitatea nu cunoaște limite, mai ales când vine vorba de supraviețuire în război.