Hanoi, orașul cel mai poluat din lume. Dar nici Bucureștiul nu se simte prea bine!

Publicat: 06 mart. 2024, 06:15, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Hanoi, orașul cel mai poluat din lume. Dar nici Bucureștiul nu se simte prea bine!
foto: Descopera.ro

Hanoi este cel mai poluat oraș al lumii, potrivit unui clasament în care capitala României ocupă locul al 35-lea cu indicele 75, care corespunde unei poluări atmosferice moderate, transmite Reuters.

Că Hanoiul este cel mai poluat oraș al lumii se vede: străzile și clădirile sunt sufocate de smog, vizibilitatea este redusă din cauza nivelului ridicat de particule provenite din emisiile vehiculelor şi de praful fin rezultat din industria de construcţii.

De altfel, pentru locuitorii din Sud-Estul Asiei situația este îngrijorătoare din punctul de vedere al nivelului particulelor mici periculoase. Medicii avertizează că la nivelul individului, consecințele sunt alarmante: stare de oboseală și senzație de sufocare, dar și multe boli severe.

În topul orașelor cele mai poluate din Europa, pe primul loc se plasează Cracovia. În top 10, China este prezentă cu trei orașe, iar Dubaiul, care atrage numeroși turiști, este pe locul 7.

În schimb, Bucureștiul ocupă locul 35, cu un indice 75, corespunzător unui nivel de poluare atmosferică moderată. În schimb, Berlinul este pe locul 11, Praga, pe locul 27, Bruxelles – 31, Varșovia – 32, dar Budapesta ocupă locul 42.   

 Consecințe

Numeroase studii indică faptul că poluarea aerului este cauza multor boli grave: bronșite acute și cronice, afecțiuni cardiovasculare, crize de astm, afecțiuni ale aparatului de reproducere, dar mai ales a multor tipuri de cancer, printre care cel pulmonar.  

Studiile evidențiază că, anual, între 10 și 35% dintre cazurile de astm sunt provocate de poluarea aerului. Și tot din această cauză se declanșează multe accidente vasculare cerebrale și infarcte. De asemenea, poluarea aerului a fost inclusă pe lista factorilor care contribuie la scăderea fertilității masculine, la creșterea numărului de nașteri premature și a mortalității intrauterine.

Se apreciază că, la nivel, mondial, aproximativ 1,3 milioane de persoane mor din cauza poluării aerului. Din cauza, poluării aerului se înregistrează și reducerea speranței de viață.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, ”efectele cele mai severe asupra sănătății sunt observate la persoanele deja bolnave. Mai mult, persoanele vulnerabile – copiii, vârstnicii și persoanele cu venituri mici, cu acces limitat la asistența medicală – sunt cele mai expuse efectelor negative ale poluării aerului”.