Poluarea aerului, mai periculoasă decât tabagismul sau abuzul de alcool

Publicat: 30 aug. 2023, 19:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Poluarea aerului, mai periculoasă decât tabagismul sau abuzul de alcool

Mai periculoasă ca tutunul și abuzul de alcool este poluarea aerului înregistrată în unele zone geografice ale globului, în special din Asia și Africa, potrivit unui studiu publicat recent.

 Poluarea aerului prin particule reprezintă cel mai mare risc extern pentru sănătatea oamenilor din toată lumea, subliniază raportul Energy Policy Institute din cadrul Universității Chicago (EPIC). Și cu toate acestea, fondurile alocate luptei contra poluării aerului reprezintă o parte foarte mică din cele destinate bolilor infecțioase, de exemplu.

Particulele fine provin din incendii, activitatea industrială și de la vehiculele motorizate. Aceste particule sunt cancerigene și măresc riscul de boli pulmonare, de boli cardiovasculare și de accident vascular cerebral.

Potrivit cifrelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 36% din cancerele pulmonare sunt legate direct de aceste emisii, ca și 34% din accidentele vasculare cerebrale și 27% din bolile cardiace.

Europa de Est

98,4% din Europa nu respectă totdeauna noile linii directoare ale OMS, indică același raport.

În general, în cursul ultimelor decenii, în Europa, calitatea aerului s-a mai îmbunătățit. Dar cu toate eforturile, au apărut mulți factori care măresc poluarea aerului, în primul rând numărul mare al incendiilor de păduri, provocate de temperaturile ridicate și secetele tot mai frecvente.

Situația este diferită în Europa. Speranța de viață a locuitorilor din Europa de Est  este mai mică cu 7,2 luni, comparativ cu semenii lor din Vest. Și asta din cauza aerului mult mai poluat în această zonă a Europei, transmit autorii raportului EPIC.

Valea Po, din nordul Ialiei, este un exemplu de zonă foarte poluată. Speranța de viață a locuitorilor ar putea fi ameliorată cu 1,6 ani dacă nivelul poluării ar respecta directivele OMS.  

Bosnia-Herțegovina rămâne țara cea mai poluată din Europa, unde locuitorii pierd din această cauză 1,8 ani de viață.

La nivel global, Bangladesh, India, Pakistan, China, Nigeria și Indonezia sunt țările cele mai afectate de poluarea aerului. În aceste țări, populația pierde între unul și șase ani de viață din cauza aerului respirat.