Harta mondială a inflației Ne-au crescut prețurile cu 16% într-un an! Alții au și 200%

Publicat: 09 feb. 2023, 09:21, de Cristian Matache, în ECONOMIE
Harta mondială a inflației Ne-au crescut prețurile cu 16% într-un an! Alții au și 200%

Viața din România a fost dată peste cap de inflația care a ajuns și la 16%. Anul acesta va fi o rată mai scăzută, de 8%, dar și așa e mult. Sunt însă state în lume care cunosc creșteri de prețuri anuale în jur de 200% sau chiar mai mult.

Rata inflației în România ne dă încă mari bătăi de cap, chiar dacă există o tendință de scădere până la o cifră. Majoritatea estimărilor (analiști de bănci, Comisia de Prognoză) dau o rată anuală de inflație de 8% în decembrie 2023. Asta înseamnă că prețurile cresc în medie, în 2023 cu 8%, nicidecum nu scad cum am putea avea impresia dacă observăm că rata inflației a scăzut de la 16% cât a fost anul trecut la 13% și apoi mai jos.

Ca să tempereze avântul inflației, BNR a intervenit de mai multe ori prin creșterea ratei de dobândă monetară astfel încât să mai reteze din avântul celor care doresc să ia credite.

Dacă la noi nivelurile de 8%, 13%, 16% reprezintă o povară, cum se simt cetățenii din statele care pe parcursul unui singur an li s-au dublat prețurile, sau chiar li s-au triplat.

Iată statele cu cele mai mari inflații prognozate din acest an:

Sursa: Visual Capitalist

În Zimbabwe și Venezuela prețurile se vor tripla în acest an! Dacă o pâine costă echivalentul a 10 lei, la finele lui decembrie aceasta va fi de 30 lei. Dacă un kg de carne ar fi acum 20 de lei, în câteva luni acesta ar ajunge la 60 de lei! Cum am putea face noi față unei asemenea avanașe de scumpiri?

În timp ce țările de mai sus luptă pentru a-și menține puterea de cumpărare, se așteaptă ca unele părți ale lumii să continue să se descurce excepțional de bine pe fundalul unei crize larg răspândite a costului vieții. Multe țări asiatice, în special Japonia, Taiwan și China, se preconizează că vor înregistra o inflație mai mică de 3% în anul următor.

Când vine vorba de inflație scăzută, Japonia iese în evidență în special. Cu controale stricte a prețurilor, rate negative ale dobânzilor și o populație îmbătrânită, se așteaptă ca țara să înregistreze o rată a inflației de doar 1,4% în 2023.

Încă nu s-a ieșit din pădure

În timp ce FMI susține că inflația globală a atins un vârf la sfârșitul anului 2022, se așteaptă ca ratele din 2023 să rămână mai mari decât de obicei în multe părți ale lumii. După rata inflației globale de 8,8% din 2022, FMI prognozează o rată de 6,6% pentru 2023 și o rată de 4,3% pentru 2024, pe baza celei mai recente actualizări din ianuarie 2023.

Pentru optimiști, vestea bună este că inflația cu două cifre care a caracterizat aproape jumătate din lume în 2022 este de așteptat să fie mai puțin răspândită în acest an. Pentru pesimiști, pe de altă parte, privire la țări precum Zimbabwe, Venezuela, Turcia și Polonia poate sugera că suntem departe de a fi ieșiți din pădure la scară globală.

Analiștii de la Visual Capitalist estimează pentru România o inflație de 11%, mai mare decât cea prognozată de cele mai multe instituții.

Sursă: Visual Capitalist

Factorii care generează inflație

În timp ce creșterea prețurilor la alimente și la energie a reprezentat o mare parte din inflația pe care am observat-o în 2022, World Economic Outlook al FMI subliniază că inflația de bază, care exclude prețurile la alimente, energie, transport și locuințe, este acum și un factor determinant major al ratelor ridicate ale inflației din jurul valorii de lumea.

Ce formează mai exact inflația de bază? În acest caz, ar include lucruri precum presiunile asupra costurilor lanțului de aprovizionare și efectele prețurilor ridicate la energie care se scurg încet în numeroase industrii și tendințe de pe piața muncii, cum ar fi disponibilitatea locurilor de muncă și creșterea salariilor. Pe măsură ce acești factori macroeconomici se manifestă pe parcursul anului 2023, fiecare poate avea un efect asupra inflației.

Conflictul Rusia-Ucraina și efectele persistente ale pandemiei de COVID-19 sunt, de asemenea, în joc în prognozele inflației din acest an. În timp ce acesta din urmă s-a desfășurat în principal în China în 2022, posibila reapariție a noilor variante continuă să amenințe redresarea economică la nivel mondial, iar războiul continuă să lase o amprentă la nivel internațional.

Confluența factorilor macroeconomici în joc este diferită de ceea ce am văzut de mult timp. Deși expertiza prognozatorilor ne poate oferi o înțelegere generală, modul în care se vor desfășura de fapt, trebuie să așteptăm și să vedem.