Hidroelectrica a dat ANAF în judecată! Miza – 62 milioane de lei

Publicat: 01 mai 2024, 09:00, de Cristian Matache, în Business , ? cititori
Hidroelectrica a dat ANAF în judecată! Miza - 62 milioane de lei

Hidroelectrica a plătit o sumă suplimentară de peste 62 milioane de lei ANAF dar susține că aceasta a fost calculată greșit. 

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a dat în judecată Agenția Națională a Administrației Fiscale (ANAF) din cauza unei dispute legate de calculul supraimpozitării energiei electrice. Fiscul a impus Hidroelectrica să plătească o sumă suplimentară de peste 62 de milioane de lei, plus accesorii, considerând că societatea nu a calculat corect suprataxa datorată pentru producția din 2022.

Compania a contestat deja decizia ANAF pe cale administrativă, fără succes, motiv pentru care a recurs la instanță. Oficialii societății susțin că modificările legislative legate de calculul supraimpozitării nu pot fi aplicate retroactiv, ci doar pentru perioadele viitoare, începând cu data publicării legii, conform Profit.ro.

Problema constă în interpretarea unei legi din decembrie 2022, care modifică modul de calcul al prețului mediu lunar de vânzare a energiei electrice. Hidroelectrica a aplicat legea de la data publicării, in timp ce ANAF consideră că ar fi trebuit să o aplice retroactiv, din septembrie 2022.

Hidroelectrica este convinsă că va câștiga litigiul și va recupera banii de la ANAF. Conducerea societății estimează că recuperarea va dura mai mult de un an.

Pe lângă Hidroelectrica, și alți producători de energie au contestat legalitatea supraimpozitării, considerând-o contrară Constituției.

Informații suplimentare:

  • Hidroelectrica a plătit deja integral sumele impuse de ANAF, dar a contestat ulterior actele de impunere.
  • Suprataxarea se aplică diferenței dintre prețul mediu lunar de vânzare a energiei electrice și un prag de 450 lei/MWh.
  • Cota de impunere este de 80% pentru perioada noiembrie 2021 – august 2022 și de 100% începând cu septembrie 2022.
  • Hidroelectrica a calculat o suprataxă totală de 671,7 milioane lei pentru 2022, din care 557 milioane lei pentru producția din hidrocentrale și 114,6 milioane lei pentru parcul eolian Crucea.
  • Hidroelectrica va plăti dividende brute de 6,29 miliarde lei pe 28 iunie 2024, din care 5,04 miliarde lei către Ministerul Energiei, acționarul majoritar.