Holcim a prezentat primul pod pietonal construit cu beton printat 3D

Grupul Holcim a dezvăluit, în cadrul Bienalei de Arhitectură de la Veneția, primul pod pietonal din lume construit cu beton printat 3D. Podul Striatus este realizat cu sprijinul Block Research Group, al casei de arhitectură Zaha Hadid și al Incremental3D.

Realizarea acestui proiect stabilește o premieră în sectorul construcțiilor prin noua modalitate de utilizare a betonului: una digitală, prietenoasă cu mediul și cu un design circular inovator.

Podul pietonal se auto-susține, grație design-ului ce incorporează metode și calcule specifice tehnologiei 3D. Structural vorbind, elementele sunt solicitate doar la compresiune, fără să fie necesară utilizarea armăturii din metal. Se folosește, astfel, o cantitate minimă de material, în condiții de rezistență optimă.

Podul Striatus deschide drumul către construcțiile viitorului

„Striatus a fost proiectat de unii dintre cei mai inovatori și creativi arhitecți și ingineri din lume. Acest pod este o dovadă a posibilităților infinite pe care le oferă betonul printat 3D, permițând structuri de construcții mai durabile, mai rapide și mai eficiente, fără compromisuri în ceea ce privește estetica și funcționalitatea. Designul său digital și circular utilizează betonul la cel mai înalt nivel de optimizare, cu minimum de material și blocuri de beton, care pot fi reasamblate și reciclate în mod repetat”, a declarat Jan Jenisch, CEO al grupului Holcim.

Proiectul Striatus face parte din expoziția “Time Space Existence”, găzduită de Centrul Cultural European (ECC), în cadrul Bienalei de Arhitectură de la Veneția (Italia).

Compania lucrează la o gamă de aplicații de printare 3D a betonului prin care să dezvolte atât infrastructura de transport, cât și mediul construit. În Malawi, Holcim a lansat prima școală din lume tipărită cu beton 3D. Doar 18 ore au fost necesare pentru construirea zidurilor școlii, pentru care au fost folosite cu 70% mai puține materiale decât cele necesare prin tehnicile tradiționale de construcție. Totodată, Holcim, GE Renewable Energy și COBOD lucrează la o turbină eoliană de mari dimensiuni, din beton printat 3D. Datorită înălțimii semnificativ mai mari, turbina ar putea capta cu 33% mai multă energie.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Iulian Dumitrescu, alte vesti proaste din partea procurorilor DNA

Iulian Dumitrescu, alte vești proaste din partea procurorilor DNA! Decizie de...

Preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu, fost prim-vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal, a primit alte vești proaste din partea procurorilor! Procurorii DNA au...
Romania intra pe data de 31 martie in Spatiul Schengen pe cale aeriana si maritima

România intră pe data de 31 martie în Spațiul Schengen pe...

România intră pe data de 31 martie în Spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă, iar situația se va schimba pentru românii care călătoresc...