Horaţiu Mălăele, după moartea lui Caramitru: Abia acum, când a plecat, vedem câtă nevoie aveam de el

Actorul şi regizorul Horaţiu Mălăele a publicat pe Facebook mesaje emoţionante în semn de preţuire pentru prietenul Ion Caramitru, partenerul său din spectacolele „Câte-n lună şi în stele” şi „Dineu cu proşti”.

„A plecat unul dintre cei mai frumoşi, inteligenţi şi buni prieteni pe care viaţa mea i-a cunoscut. Drum bun, Pino!”, a scris Mălăele duminică seară.

Luni, tot online, a revenit:

 „Ion Caramitru a fost o lumină care a înnobilat cultura română şi viaţa cetăţii de-a lungul a şase decenii. Abia acum, când amintirea-i devine istorie, putem să-i vedem truda. Abia acum, când a plecat, putem să-i vedem suferinţa. Abia acum, când a plecat, vedem câtă nevoie aveam de el. Drum luminat, prieten drag! Ne-om mai vedea!”.

România a pierdut un mare actor

Actorul, regizorul și directorul Teatrului Național din București, Ion Caramitru, a decedat la vârsta de 79 de ani. El era internat tot la Spitalul Elias, ca și Ivan Patzaichin, iar cauza a fost o boală de care a suferit în ultimele luni.

Medicii au reușit să afle doar la începutul lunii trecute ce boală are Ion Caramitru, când au descoperit că are o infecție de sânge. Din păcate, boala a fost fatală.

Ion Caramitru a fost o personalitate importantă a teatrului și filmului românesc. A fost și politician, lucrând la ministru al Culturii între 1996 și 2000.

Ion Caramitru a fost căsătorit cu actrița Micaela Caracaș și a avut trei băieți: Ștefan, Andrei și Matei Caramitru. A fost președinte al UNITER din 1990, iar începând cu anul 2005 a fost directorul Teatrului Național din București.

S-a născut într-o familie de aromâni din București. Despre tatăl său, actorul spune că a stat aproape nouă ani, în trei etape, în închisorea comunistă, sub acuzația de mic burghez, ascunzător de valori, după naționalizare.

Caramitru a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale clasa profesor Beate Fredanov, în 1964, debutând cu un an mai devreme la Teatrul Bulandra – cu rolul principal în Hamlet de William Shakespeare. Și-a continuat angajamentul la teatrul Bulandra un timp, jucând și în spectacole la Teatrul Național București și în diverse alte teatre.

Caramitru a intrat în viața politică ca oponent al regimului comunist în timpul Revoluției Române din 1989. La 22 decembrie 1989, după ce președintele Nicolae Ceaușescu a părăsit Bucureștiul, Caramitru și cunoscutul scriitor disident Mircea Dinescu s-au alăturat mulțimii care ocupa clădirea Televiziunii Române ajungând un personaj central al Revoluției în direct, anunțând căderea regimului Ceaușescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...