Horia Roman Patapievici: „Pe Grigorescu nu se dau 2 bani în străinătate. Piețele noastre sunt închise”

Publicat: 25 iun. 2022, 09:00, de Roxana Roseti, în LIFESTYLE , ? cititori
Horia Roman Patapievici: „Pe Grigorescu nu se dau 2 bani în străinătate. Piețele noastre sunt închise”

Filosoful și eseistul Horia Roman Patapievici a vorbit despre cât de greu este să realizezi o inițiativă privată în domeniul cultural în România. De asemenea, a explicat ce este special la pictorul Theodor Aman.

Patapievici a vorbit despre toate acestea într-o ediție dedicată Art Safari, la Europa FM.

„Ce-i special la Theodor Aman este că este Theodor Aman, dar ca să-l vezi bine ai nevoie de ceva: de o luminozitate, de un cadtu în care detaliul – el este un maestru al detaliului – în care culoarea – el este un maestru al culorii fine – desenul care este extraordinar la Aman să poată fi văzut. Și atunci, ce este genial la această expunere de Theodor Aman – cea mai mare pe care o poate vedea în această generație cineva în țara asta, iar bucureștenii sunt privilegiați – ce este extraordinar este că s-a găsit un tip de iluminare care prezintă lucrările lui Aman ca și când ar fi în transparență, ca și când ar fi diapozitiv”, a spus Horia Roman Patapievici la Europa FM.

El a mai subliniat că a văzut lucruri pe care nu le-am văzut niciodată, iar arta lui Aman este arta unui mare maestru.

Patapievici a explicat și cum este cu Art Safari – evenimentul de artă care se petrece de ceva timp, anual, în România, cu mare succes la public. „Safari este motorul de căutare de pe Apple, deci Art Safari este cum cauți arta dacă ai la dispoziție un motor de căutare. Asta a fost ideea inițială”, a explicat filosoful și eseistul.

Piețele noastre sunt închise. Au rămas închise, așa cum comunismul le-a făcut

„Am experiența mea de la ICR. Legile nu favorizează cultura, reprezentarea culturii sau exportul culturii. Noi vrem să avem o imagine în străinătate, dar nu facem nimic – legislativ vorbind – pentru a putea exporta cultura română. Toată lumea ține de lucrări, iar aici vorbim de lucrări de artă vizuală, le ține când le are cu ghearele și se plânge după aceea că suntem necunoscuți”, a mai spus Patapievici la Europa FM.

„Pe Grigorescu nu se dau 2 bani în străinătate, deși noi dăm mulți bani – sute de mii de euro pe el în piața care a fost formată în ultimii 10-15 ani. Andreescu este necunoscut. Tonitza, cum s-a văzut în restrospectiva de peste 300 de lucrări. Într-o viață de om nu mai vezi așa ceva. Este copleșitor, arată că Tonitza nu este pur și simplu un pictor, ci este un mare maestru. Cum a fost retrospectiva Luchian, Petrașcu. Sunt mari, extraordinare valori completamente ignorate de Occident, unde am vrea să ne afirmăm pentru că piețele noastre sunt închise. Au rămas închise, așa cum comunismul le-a făcut”, a mai spus Horia Roman Patapievici.