Hotelurile din Botoșani sunt pline de refugiați din Ucraina. Mulți vor să stea două-trei zile și apoi să plece în Bulgaria

Publicat: 25 feb. 2022, 13:30, de Puterea.ro, în POLITICĂ , ? cititori
Hotelurile din Botoșani sunt pline de refugiați din Ucraina. Mulți vor să stea două-trei zile și apoi să plece în Bulgaria

Un registru național de mediu, un cazier de mediu și adoptarea unui sistem de puncte de penalitate sunt noi măsuri ce ar putea fi introduse în legislație, pentru a descuraja încălcarea normelor din domeniu.

Propunerea aparține senatorului USR Dragoș Popescu și deputatei USR, Oana Cambera.

În momentul de față, nu există la nivel național nicio formă de trasabilitate a infracțiunilor și contravențiilor în domeniul mediului, iar în ultimii ani suntem martorii unor fenomene extinse de criminalitate de mediu în România, care ne afectează sănătatea și mediul în care trăim. Legislația-cadru europeană face pași rapizi în direcția reducerii acestor fenomene și considerăm că România trebuie să acționeze cât mai rapid, mai ales în contextul investițiilor ce se vor face prin PNRR în domeniu”, susține Dragoș Popescu.

În opinia celor doi, inițiativa legislativă ar crea o lege-cadru, după care executivul poate să reglementeze prin acte normative secundare condițiile de punere în aplicare a acestor noi mecanisme legale.

Sunt necesare mecanisme care să aibă ca efect descurajarea încălcărilor legislației de mediu, cum ar fi sancționarea graduală pe bază de puncte, suspendarea autorizației de mediu sau interdicția altor drepturi pe o anumită perioadă. Nu poți aplica însă aceste mecanisme fără date, fără o evidență atât a autorizațiilor, cât și a faptelor pentru care s-au aplicat sancțiuni. Primul pas în acest sens este să avem date, respectiv Registrul de mediu, pe care îl introducem prin lege și în baza căruia se va institui certificatul de cazier de mediu”, consideră Oana Cambera, deputat USR.

Cine sunt vizați

Cazierul de mediu este destinat persoanelor juridice, inclusiv pentru unități administrativ-teritoriale, precum şi asociații, acţionarii şi reprezentanții legali ai persoanelor juridice, care au săvârşit fapte sancţionate contravenţional sau penal pentru încălcarea legislației de mediu, de gestionare a deșeurilor, a calității aerului, a emisiilor industriale și substanțelor chimice periculoase, a zgomotului ambiant, a biodiversității și biosecurității, precum şi cele care privesc disciplina privind protecția mediului.

Certificatul de cazier de mediu va fi necesar pentru încheierea asigurărilor, participarea la licitații publice și pentru emiterea actelor de reglementare de mediu.

Registrul național electronic de mediu e o bază de date gratuită și deschisă publicului ce conține toate reglementările care stau la baza desfășurării unei activități cu impact asupra mediului. Registrul va putea fi consultat de toate instituțiile, persoanele fizice / juridice, societatea civilă interesată pentru a se asigura conformitatea cu legea și sesizarea instituțiilor interesate cu privire la posibile încălcări ale legii.

Toate hotelurile din Botoșani sunt pline de două zile de refugiați ucraineni, care și-au părăsit țara, fugind din calea războiului. Sunt plini de bagaje, cu copii mici, chiar și bebeluși după ei și extrem de speriați.

Sute de familii din Ucraina au ajuns la Botoșani, care cu ce au găsit, fie mașină personală, fie microbuz sau tren și s-au cazat la hotelurile din zonă. Toate locurile de cazare din municipiul Botoșani și împrejurimi sunt pline ochi. “Au tot venit și încă mai vin în continuu. E jale. Sunt cu copii mici după ei. Unii au chiar bebeluși. Au bagaje extrem de multe, e plin holul hotelului de bagaje, au și prin mașini, prin camere. Femeile plâng, copiii plâng și ei. Sunt disperați. Ne spuneau că la ei e dezastru. S-a început cu tancuri, cu explozii. Le-a fost foarte frică, și-au lăsat casele și au fugit”, a declarat, pentru Puterea.ro, o recepționeră de la unul dintre hotelurile din Botoșani.

Refugiații din Ucraina vor să meargă în Bulgaria

Interesant este faptul că ucrainenii nu vor să stea perea mult în România. Marea majoritate au în plan să meargă și mai departe de război, respectiv în Bulgaria. “Foarte mulți ne-au  întrebat, la recepție, care este cea mai scurtă și rapidă rută spre Bulgaria. Mai au cazare luată o zi-două și apoi vor să plece, foarte mulți dintre ei, în Bulgaria. Unii au și plecat, deja”, a completat angajata hotelului din Botoșani.

Persoanele din Ucraina nu au statut de refugiaţi, ci apar în evidenţele autorităţilor române ca fiind turişti. Mulţi dintre ei provin din zona capitalei Kiev.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunţat, vineri, că puţin peste 10.000 de ucraineni au intrat în ţară în ultimele 24 de ore, iar o parte din eu au şi plecat.

Atacurile Rusiei împotriva Ucrainei au intrat în a doua zi cu incursiuni pe toate flancurile, explozii la Kiev şi mobilizare generală decretată de preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Trupele ucrainene opun o rezistenţă puternică în faţa „ocupanţilor ruşi” în zona Kievului, potrivit Statului Major al forţelor armate ucrainene. Totodată, comunitatea internaţională decide noi sancţiuni împotriva guvernului rus pentru a lovi economia, sistemul energetic şi afacerile acestei ţări.