Huawei Truck Show 2022: Inovație pentru eficiență energetică și tehnologie pentru un mediu verde

Publicat: 24 iun. 2022, 15:00, de Aurel Drăgan, în News , ? cititori
Huawei Truck Show 2022: Inovație pentru eficiență energetică și tehnologie pentru un mediu verde

În fiecare an, Huawei Truck Show face un tur prin Europa pentru a prezenta ultimele inovații dezvoltate de companie. Anul acesta este cel în care putem vedea mai multe soluții industriale bazate pe comunicarea prin tehnologia 5G care ajută companiile să își eficientizeze activitatea și cheltuielile.

Și nu este vorba de soluții teoretice, ci de soluții deja aplicate și utilizate de companie, așa cum este activitatea din depozitul logistic din Ungaria, unde Huawei primește marea majoritate a produselor din fabricile din China, le asamblează și le trimite la clienții din Europa.

Orice depozit logistic modern utilizează AGV-uri (vehicule ghidate automat), cu ajutorul cărora manipulează marfa din depozit, activitate prin care sunt reduse ratele de erori umane, ca și accidentele. Aceste vehicule comunică de obicei prin rețele Wi-Fi cu serverul care le dă comenzile. Numai că utilizarea Wi-Fi nu reușește să acopere integral spațiul în care se mișcă vehiculele autonome, drept pentru care uneori apar erori și timpi morți în activitatea acestora.

Soluția găsită de Huawei este utilizarea tehnologiei 5G, care are o viteză dublă de transmisie comparativ cu Wi-Fi, ajungând până la 1,2 metri pe secundă, și poate acoperi integral spațiul depozitului. Aceasta înseamnă că AGV-urile comunică mult mai eficient și nu se mai opresc din activitate.

Comunicarea prin 5G permite și soluții prin care este utilizată comunicarea la distanță, cum este cea implementată în depozitul din Ungaria de la granița cu Ucraina, unde mutarea containerelor de pe platformele de tren cu ecartament larg pe cele cu ecartament mai mic, european, se face automat sau de la distanță. La fel ca și în cazul portului de unde sunt preluate containerele de pe vapoare, operatorul macaralei nu mai are nevoie să se afle la fața locului, ci poate opera macaraua de la distanță, comunicarea fiind instantă prin tehnologia 5G. Și camerele utilizate în depozite sau porturi comunică tot prin 5G și utilizează inteligența artificială pentru a identificare orice problemă a unui dispozitiv.

În cadrul Huawei Truck Show, desfășurat la Hotel Caro din Capitală, vizitatorii s-au putut juca cu acest sistem, mutând containerele dintr-un port miniaturizat cu ajutorul manetelor utilizate și în activitatea reală.

Eficiență energetică și realitate augmentată

O altă inovație prezentată de Huawei este din sectorul de management a rețelelor de comunicații. Prin ideea că IP Intelligence Green Technology Achieve Low Carbon Network, Huawei a găsit o soluție de supraveghere și administrarea a rețelelor prin care transferul de date este simplificat (Converged Network).

Supravegherea în timp real permite alocarea resurselor către utilizatorii care au nevoie și oprirea liniilor către cei care nu lucrează la acel moment. Prin această simplificare a alocării de resurse se obține o reducere a consumului de energie de până la 46%, iar prin ajustarea dinamică a frecvenței și oprirea în idle a resurselor neutilizate se realizează o economie de energie de până la 20%.

Tot eficientizarea este cea care a dus la utilizarea ochelarilor de realitate augmentată prin care se pot realiza reparații de la distanță de către un specialist. El poate explica unei echipe aflate pe teren, la distanță mare de centru, ce este nevoie pentru a repara un echipament.

Huawei a realizat și un sistem denumit Guardians, care este autonom și funcționează pe bază de energie solară prin intermediul unor palete cu celule fotovoltaice. Sistemul se instalează în vârful copacilor și monitorizează vizual și acustic zona. Comunicarea prin 5G îi permite alarmarea rangerilor de la centru atunci când, spre exemplu, aude o drujbă în apropiere. Sau un foc de armă. Sistemul este deja instalat în mai multe țări, inclusiv în România, și a trimis deja mii de alerte.

Fiber to the Room

Huawei face și trecerea de la sistemul Fiber-to-the-Home, transmisia optică de date până la casa utilizatorului, la Fiber-to-the-Room, adică transmisia cu viteză maximă până în camera din fiecare casă. Pentru a reuși acest lucru fără ca utilizatorii să creeze o nouă rețea de cabluri, Huawei a inventat o fibră optică invizibilă, care permite și îndoirea la 90 de grade fără a pierde conexiunea (lucru pe care fibra optică normală nu îl permite).

Prin fibra optică invizibilă poate fi transmis și semnalul tv. Prin utilizarea de splittere și routere secundare, rețeaua poate acoperi până la 17 camere dintr-o casă. Mai mult, utilizarea Wi-Fi 6 se obține și o rezistență mai bună la interferențe, iar soluția de management permite ajustarea benzii de transmisie către utilizatorul care are nevoie. Spre exemplu, un într-o cameră cineva poate fi într-o videoconferință și are nevoie de semnal fără întreruperi, iar în alta cineva se uită la Netflix, pentru care nu e necesar un semnal atât de puternic.

După cum a explicat Ștefan Botea, de la Fixed Network Solutions Sales, aceste soluții au fost deja prezentate operatorilor de telecomunicații din România și urmează să se facă o ofertă comercială pentru utilizatorii finali.

Tot o inovație este și cablul de fibră optică care are și un fir de cupru, prin care poate fi transportată energie electrică către un aparat și care astfel nu mai are nevoie de un cablu separat pentru electricitate.

Inovație în transmisii tv

Huawei a prezentat și un sistem de filmare în timp real cu ajutorul unui număr mare de camere. Inovația constă în softul care permite interpretarea semnalului de la fiecare cameră pentru a da privitorului posibilitatea de a urmări un eveniment din orice unghi. O filmare dinamică, potrivită evenimentelor sportive și nu numai.